Många ansökningar om tillstånd för björnåtel i Jämtland

Ett 70-tal ansökningar om att få anlägga björnåtel har inkommit till länsstyrelsen i Jämtland inför årets björnjakt. Det är en fördubbling av antalet ansökningar sedan 2018.

Intresset för att jaga björn vid åtel är rekordstort i Jämtland. Foto: Gettyimages

SVT Jämtland rapporterar om åteljakten inför höstens björnjakt. Intresset ökar trots att det skjutits endast fyra björnar vid åtel sedan 2014 i Jämtland.

Nicklas Rumm är vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland tror att det knappa resultaten i åteljakten kan bero på att björnarna besöker åtlarna under tider då det inte är tillåtet att skjuta, kvällar, nätter och tidiga mornar.

Efterlyser regeländringar

– Jakten borde förlängas, så att du kanske får jaga till en timme efter solens nedgång istället för två timmar före solnedgången, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland, till SVT Jämtland.

Hon efterlyser också att reglerna ändras, så att det blir tillåtet att släppa jakthund vid åtel.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼