Man och kvinna åtalas för skånska jaktbedrägerier

Nu åtalas en 37-årig man och en 35-årig kvinna för 13 fall av jaktbedrägerier. Enligt åtalet sålde de godsjakt, trots att de inte hade jakträtten på marken.

Mannen och kvinnan åtalas för jaktbedrägerier. Foto: Gettyimages, montage

Åklagaren påstår att mannen och kvinnan gjort sig skyldiga till bedrägerier mot 13 personer och försök till bedrägeri mot en person i Skåne.

De som polisanmält mannen och kvinnan har tillsammans betalat 158 600 kronor, merparten för jakt och en mindre del för fodermajs.

Christoffer Frank var en som svarade på annonsen på Blocket hösten 2016. Mannen bjöd på kaffe och visade runt och Christoffer Frank betalade 11 500 kronor för jakten.

Ägde inte jakträtten

Men det visade sig att mannen som sålde jakten inte hade någon jakträtt i området. Den tillhörde ett gods och godsägaren visste ingenting.

– Han sa att pengarna skulle betalas tillbaka och att det blivit fel. Men han svarade allt mer sällan i telefonen och till slut gick det inte att få tag i honom. Några pengar har jag inte fått tillbaka, berättar Christoffer Frank, som är glad över att det äntligen blir rättsligt efterspel i fallet.

Från början lade polisen ned ärendet och hänvisade till att de som kände sig lurade måste driva saken civilrättsligt.

Chefsåklagare grep in

När Jaktjournalen kontaktade chefsåklagare Pernilla Åström i Malmö informerade hon om att jägarna kunde överklaga beslutet att lägga ned förundersökningen.

En överklagan skickades in och 2018 fortsatte polisens utredning. Nu har åklagare Stefan Waern vid Södra Skånes åklagarkammare skickat in stämningsansökningen till tingsrätten i Lund. De misstänkta åtalas för bedrägerier och försök till bedrägeri.

Jaktjournalen har inte lyckats nå Stefan Waern för en kommentar. Enligt stämningsansökningen förnekar de misstänkta brott.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser