Annons
M-politiker vill ha förebyggande skyddsjakt på varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan Sjundareviret
Efter flera vargattacker mot får i Sjundareviret föreslår en m-politiker i en riksdagsmotion att länsstyrelserna på eget initiativ ska få besluta om skyddsjakt på varg för att förebygga skador. Foto: Länsstyrelsen
M-politiker vill ha förebyggande skyddsjakt på varg
Vill stoppa vargattackerna mot får i Sjundareviret

Efter tre vargangrepp på tre veckor mot får i Sjundareviret i vill riksdagsledamoten av Ann-Sofie Lifvenhage (M) från Södermanland att det ska bli lättare att få skyddsjakt på vargar. I en motion i riksdagen föreslår att länsstyrelserna på egen hand ska kunna besluta om skyddsjakt på varg för att förebygga skador.

Bönderna i LRF har redan krävt skyddsjakt efter vargattackerna mot får i området. M-riksdagsledamoten Ann-Sofie Lifvenhage vill också få stopp vargattackerna i i Södermanland och Stockholms län.

”En stor tragedi”

– Vid det senaste angreppet i Gnesta skadades och dödades de allra flesta av lantbrukarens får. De som skadats så till den mildra grad att de inte heller kunde hållas levande. En stor tragedi för den enskilde lantbrukaren med även ett hårt slag som kommunen och länet i känsla av trygghet i sitt boendeområde. Angreppet skedde i anslutning till boendemiljö med grannar som påverkas kraftigt, konstaterar moderaten i sin motion.

Ann-Sofie Lifvenhage (M). Foto: Riksdagen

Det är en ”oerhört olycklig utveckling att lantbruksföretagarna upplever att vargens väl och ve går före landsbygdens folk och näringar, anser Ann-Sofie Lifvenhage.

Ska kunna förebygga allvarlig skada

– Därför bör länsstyrelserna få tydligt direktiv om att skyndsamt på eget initiativ, efter gynnsam bevarandestatus, fatta beslut om skyddsjakt på vargar för att förebygga allvarlig skada på människor i tätbebyggda områden, tamdjur och företagande, föreslår hon.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!