Jaktnyheter

Lyssnarstorm och polisanmälningar när radioman talade om ”Jakttornets dag”

Det kan väcka anstöt, det som sägs om jakttorn i radio. Bild: Arkivfoto och Gettyimages, montage

Det blev lyssnarstorm och polisanmälningar när programledaren på kommersiella radiostationen NRJ på torsdagen började prata om Jakttornets dag.
- Jag uppfattade det som en uppmaning till att såga ned jakttorn, säger en jägare till Jaktjournalen.

"}}

Det var under förmiddagssändningen på torsdagen som radiostationen NRJ uppmärksammades att den 28 juli utsetts till Jakttornets dag.

En jägare, som sysslade med annat och slölyssnade på sändningen, har reagerat på vad programledaren uttryckte.

– Han sa att det var Jakttornets dag idag och att att man gå ut och laga något torn, eller såga ned det. Helt klart uppfattade jag det så, säger jägaren.

Spänd stämning

På redaktionen på NRJ verkar stämningen spänd när Jaktjournalens utsände ringer och presenterar sig.

– Innan vi pratar så vill jag bara säga att allt spelas in. Om du ska hota mig så kommer allt att polisanmälas, säger programledaren.

Jag är journalist på tidningen Jaktjournalen, jag tänker inte hota dig.
– Jag kan inte lämna några kommentarer, säger programledaren.

Har ni uppmanat människor att såga ned jakttorn?
– Jag har inga kommentarer. Jag gick ut med ett förtydligande i radio för inte så länge sedan, svarar programledaren.

Kan du inte säga vad du sagt i förtydligandet?
– Jag har inga kommentarer, du får ta det med vår pressavdelning.

På NRJ:s pressavdelning är Maja Thomhave chef och skriver i ett mejl till Jaktjournalen, att programledaren sagt följande:

”På sociala medier finns det förslag om att jägare ska passa på och besiktiga och renovera tornen inför älgjakten som börjar den 1 september. Eller så kan man passa på att riva ett jakttorn och kanske inte skjuta någon älg… Vi får se, du får fira hur du vill helt enkelt!”, skriver Maja Thomhave till Jaktjournalen.

Hot och anmälningar

Hon uppger att programledarens uttalande ledde till ”massa telefonsamtal och till och med polisanmälningar” och att programledaren då gick ut med ett förtydligande:

”Jag ska gå ut och förtydliga för det brinner i telefonen: Jag uppmanar absolut inte allmänheten att göra något olagligt, utan respektera andras marker och så vidare.”

Jaktjournalen har talat med Myndigheten för press, radio och TV och där finns möjlighet att anmäla radioinslag.

– Vi kan också granska inslag på eget initiativ, men det går bra att lämna in en anmälan. Det är bra om man skriver ett datum och ungefärlig tid när inslaget sändes, berättar en tjänsteman.

NRJ lägger inte ut sina sändningar så att de går att avlyssna i efterhand. Den som vill höra måste begära ut referensbanden.