Jaktnyheter

Lyckade lodjursjakter både i Småland och Västmanland

Simon Nilsén med lodjuret han sköt på söndagen. Till vänster Vilhelm Guldbacke och till höger Christer Guldbacke och plotten Ice. Foto: Privat

Simon Nilsén jagar i Småland och lyckades i år igen i licensjakten på lodjur. På söndagsförmiddagen fällde han en hona som kom för familjens plotthund. Och så berättar vi om en lyckad lodjursjakt med american foxhound i Sala i Västmanland.

Simon Nilsén jagar i Virserum, cirka 3,5 mil söder om Hultsfred.

– Vi fick 5 millimeter snö i natt, så vägarna är vita. Vi hittade hittade spår i morse och spårade flera timmar innan vi ringat in den, berättar Simon.

Strax efter upptaget

Han stod på pass på en väg när hans far släppte familjens plott, Ice, som var så taggad att han vrålade rakt ut. Lodjuren kom ut framför Simon strax efter upptaget.

– Jag hade 110 meters avstånd och sköt. När jag kopplat Ice hittade vi lodjuret tio meter in i skogen från vägkanten, berättar Simon.

När den här artikeln skrivs har det gått drygt en timme sedan lodjurs fälldes. Den är inte vägd, men det är en hona och Simon uppskattar vikten till cirka 17 kilo.

Även i fjol fick han skjuta lodjur under licensjakten.

”Starkare lodjurstam här”

En erfaren lodjursjägare från västmanländska Sala, Christer Guldbacke, deltar i jakten i Virserum. Bland annat var han med 2010 när man under en jaktdag sköt två lodjur i Broddbo utanför Sala.

– I går sköts det ett lodjur i ett jaktlag där jag är med i Sala. Men jag tror att det är starkare lodjursstam här nere än vi har i Västmanland. Det ser man på tilldelningen – åtta stycken i Kalmar län. Vi har fyra i tilldelning i Västmanland, säger Christer Guldbacke.

Synobs i trädgård

Lodjur fällt för american foxhound i Sala i Västmanland.

I Christer Guldbackes jaktlag i Sala fick Jägarna ett meddelande om att ett lodjur setts i en trädgård på morgonen.

– Vi spårade runt gården men det var gödsel utlagt på vallarna, så hunden redde inte ut spåret. Då chansade vi och släppte hunden i ett område där vi brukar jaga räv, berättar en av jägarna.

Det blev drev för american foxhounden och en skabbräv kom ut framför jägaren. Han sköt den.

– När jag kollade åt höger såg jag plötsligt fyra lodjur, hona, hane och två ungar. Vi släppte på hunden och det blev drev på alla fyra, berättar jägaren.

Efter en stund delade hanen och honan på sig och hunden fortsatte med honan och ungarna.

– De kom ut på hagelhåll och jag sköt en av ungarna, berättar jägaren.