Annons
Lyckad storjakt på vildsvin - "jag fick själv skjuta en galt" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan vildsvinsjakt
Lars Björk samordnade helgens storjakt i Östhammar, Tierp och Älvkarleby och hade lycka i jakten. Foto: Privat och Gettyimages, montage
Lyckad storjakt på vildsvin - "jag fick själv skjuta en galt"

Helgen stora satsning på vildsvinsjakt i Älvkarleby, Tierp och Östhammar gick mycket bra. 55 vildsvin sköts och nu ska de bli kommunal mat. Samordnaren bland jägarna, Lars Björk, fick skjuta en galt och är mycket nöjd med arrangemanget.

P4 Uppland intervjuar jägare och slakteripersonal och berättar om storjakten som arrangerades av Svenska Jägareförbundet. PO Lööf på Strömsberg slakteri är förvånad över resultatet.

– Det var många fler än vi trodde, jag hade tippat på 38, säger han till lokalradion.

Nu provtas vildsvinen och köttet styckas. De blir mat i de kommunala köken och serveras till bland annat skolungdomar.

Lars Björk är till vardags jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Västmanland men har för förbundets räkning också hand om frågor som rör viltförvaltning i Uppsala län. Han kontaktade jaktlagen i området inför jakten.

”Många jägare ute”

– Det var många jägare ut. Jag var själv inbjuden som gäst i Tierp och såg jägare lite här och där på väg ut till jaktmarken. Men hur många jägare som deltog, det kan jag inte säga – det blir en ren gissning. Vi har kontakt med jaktlagen för att få en uppfattning om det, säger Lars Björk till Jaktjournalen.

När han och jaktkompisarna anlände till sin såte hade grannlaget postat ut på andra sidan jaktgränsen.

– Då flyttade vi oss, för att vi skulle slippa stå rygg mot rygg, säger Lars Björk.

Den absoluta merparten av vildsvinen fälldes under jakter med löshund. Men själv slog Lars Björk till och fällde en galt på strax över 100 kilo på åtel.

– Jag var ute en kväll och då kom han fram i 15-20 sekunder innan han försvann bland buskarna. Sedan hörde jag honom i cirka tio minuter, att han gick i buskaget och snörvlade. Till sist kom han ut jag kunde skjuta, berättar Lars Björk..

– Det blev en väldigt lyckad jakt och det är roligt att de tre kommunerna är så positiva och ser vildsvinet som en resurs, tillägger han.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!