Jaktnyheter

Lokalklubb byter hund inför Älghund-SM

Med med 14 dagars varsel fick Fredrik Dubbel besked om att han ska starta på SM med sin jämte Äppelrosberget Atlas. Foto: Privat

Jämtland/Härjedalens Älghundklubb tvingas byta hund inför årets SM för älghundar. In kommer förste reserv jämthunden Äppelrosbergets Atlas, 4,5 år, med ägaren Fredrik Dubbel, Ytterhogdal.

Anledningen till bytet är att den ordinarie hunden, Folkessons Kerstin, blivit sjuk.

– Hon har tyvärr åkt på en stämbandsinflammation och då är det bättre att någon annan får åka som kan prestera på topp, berättar Konrad Ljungberg, som först var uttagen.

SE J(LÖ)CH Äppelrosbergets Atlas är en hund som i stort sett jagat från första släpp.

– Det har knappt varit tal om någon injagning, första hösten sköt jag två älgar på bra ståndskall för honom. Sedan startade jag på prov som inte gick som jag tänkt, efter det jagade jag med honom och sköt älg på nytt, för att sedan på prov misslyckas igen. På något konstigt sätt kom vi i otakt, berättar Fredrik Dubbel.

Blev nervös

Bästa provet kom ifjol när kan kvalade inte till SM-uttagningen i Jämtland/Härjedalen. En stark etta på fina 89,5 poäng.

– Det är enda provet jag har lyckats kalla in honom på ståndskall. Annars brukar det gå bra när han är klar. Men funkar allt kan han prestera bra. Han vet vad det är frågan om, han går ut stort på sök i bra tempo.

– Jag blev faktiskt lite nervös när jag fick veta att jag skulle få starta Atlas på SM, men det går nog över innan det är dags, säger Fredrik.

Nu återstår en veckas jakt hemma i skogarna runt Ytterhogdal, sedan blir det 5-6 dagars vila innan mästerskapet ska avgörs.

Jaktprov: 2:a 65 p, 1:a 89,5, 74 och 70 p, KEB 11,5 p, KEB 10, 0:a 24,5, 28, 26 poäng.