Lodjur hann dö – eftersöksjägare inväntade avlivningsbeslut av polisen

Ett skabbangripet lodjur som sökt sig till bebyggelse hann dö innan eftersöksjägaren Tomas Dahlqvist närmare ett dygn efter att uppgiften om lodjuret nåt honom fick godkänt av polisen att göra ett platsbesök.

Lodjuret hittades dött i trädgården dagen att efter det först observerats. Arkivfoto: Per Jonson

Tomas Dahlqvist, eftersöksjägare i Särna har gjort en stor mängd eftersök och avlivat skadade rovdjur. I fredags kväll blev han av bekanta uppmärksam på ett facebookinlägg om ett lodjur som lagt sig på farstutrapp hemma hos en kvinna i Särna. Falu-Kuriren var först med nyheten.

– Jag misstänkte så klart att det rörde sig om ett sjukt eller skadat lodjur. För ett par år sedan var jag ute på något liknande. Då rörde det sig om ett lodjur som vars ena ben var av. Det avlivade jag på uppdrag av den polis vi i dåvarande rovdjursakutgrupp hade kontakt med. I dag fungerar det inte så.

Inväntade avlivningsbeslut

Tomas inväntade därför beslut från Polismyndigheten om avlivning av lodjuret men fick inget sådant besked.

– Jag är tveksam till att använda paragraf 40 c i den här typen av fall. Det finns en rättsosäkerhet och alldeles för mycket står på spel så man vill vara säker på att man gör rätt innan man avlivar ett djur.

Först på eftermiddagen på lördagen fick Tomas besked av polisen att han kunde göra ett platsbesök och därefter rapportera tillbaka.

– Personen bor bara fem minuters bilväg från mig och jag är snabbt på plats. Väl där upptäcker jag ett dött lodjur i en rabatt, så jag behövde aldrig avliva det. Men det är tragiskt att det blir så här. Nu fick ju djuret lida en lång tid i stället för att det avlivades direkt.

Lodjuret var utmärglat och led av skabbangrepp. Djurkroppen är nu skickad till SVA för undersökning.

Agerade korrekt

Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundets mittregion och juridiskt sakkunnig menar att Tomas Dalkvist agerade helt korrekt.

– Enligt paragraf 40 c får man avliva ett skadat vilt man påträffar men man får inte söka upp djuret. I det här fallet är det enligt min bedömning rätt av Tomas att avvakta besked från polisen, säger han och medger samtidigt att det är mer problematiskt när det rör sig om rovdjur eftersom det rättsligt står mycket på spel.

– Man vågar inte ta risken även om det känns rätt, säger han.

Jaktförordningen § 40 c

Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.
Förordning (2018:639).

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser