Annons
Ljudämparbakslag för handlare - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
8 månader sedan ljuddämpare
Smolk i bägaren för jaktbutiker som set framemot att sälja ljuddämpare efter den första juli. Arkivfoto: Per Jonson
Ljudämparbakslag för handlare
Ska nu räknas som krigsmateriel

I veckan slog ett besked ner som en bomb bland importörer och handlare av ljuddämpare. Från och med första juli räknas ljuddämpare som krigsmaterial och därför behövs ett tillstånd från inspektionen för strategiska produkter, något som de i princip aldrig beviljar.

Polismyndigheten skickade i veckan ut ett PM till handlare om de nya reglerna för hantering av ljuddämpare. Regeringen beslutade redan i höstas att ljuddämpare skulle befrias från licensplikten och i våras stod det klart att tillämpningen av lagen skulle träda i kraft i juli.

Allt har varit frid och fröjd. Tillverkare och handlare har sett framemot en ökad försäljning och jägare och sportskyttar har sett framemot slopad byråkrati och möjlighet att snabbt kunna skaffa en ny ljuddämpare.

Nu, med bara veckor kvar tills dess att den nya lagen träder i kraft meddelas så att ljuddämpare inte längre ses som en vapendel, utan nu i stället som krigsmateriel. För att inneha och kunna överlåta krigsmateriel måste man ha tillstånd från inspektionen för strategiska produkter (ISP).

I det PM som skickats ut och även på Polisens hemsida nämns att innehav och överlåtelse av ljuddämpare efter den första juli kan betraktas som brott mot vapenlagen om tillstånd från ISP saknas. Handlare kan alltså göra sig skyldiga till vapenbrott.

Drabbar handlare

Många handlare och tillverkare är frustrerade. Daniel Axelsson, vd på Stalon tycker det är ett riktigt lågvattenmärke från polisens sida att dröja med informationen så länge.

– De hade kunnat meddela detta redan i februari men dröjde med information tills nu när det bara är två veckor kvar. Det är dålig stil. Man får intryck av att polisen bara vill slå i från sig.

Daniel Axelsson har ständig kontakt med sin handläggare på polisen och i går var den handläggaren lika överraskad av de nya beskeden som Daniel själv.

– Hon kunde inte hitta någon information själv. Senare samma dag dök den upp på sajten. Man får intryck av att polisen inte vill att dämpare ska tas upp i vapenlagen alls trots att de nämns på flera platser. Nu talar man om skjutvapen och att handlare ska ha skjutvapenhandlartillstånd. Det är bara att hoppas att nuvarande vapenhandlartillstånd kommer gälla tills vidare.

Stalon har ett tillverkningstillstånd och får dessutom enligt Daniel sälja till konsument så de sitter relativt lugnt i båten, även om missnöjet över hanteringen är stor.

Slutkonsumenter kommer inte göra sig inte skyldiga till brott om de innehar eller köper en dämpare. Det är också helt lagligt att exempelvis köpa en ljuddämpare från en norsk eller finsk handlare.

I höstas när regeringen gick ut med info om den nya propositionen var ansvarig minister Mikael Damberg. Han har nu gått vidare till att bli finansminister. Nu innehas ministerposten av Morgan Johansson. Jaktjournalen söker ministern.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!