Jaktnyheter

Linghedsvargen försvunnen – eftersöket avbryts

Skyddsjägarna i Linghed har nu avbrutit eftersöket efter den påskjutna vargen. Trots hjälp av flera specialtränade eftersökshundar har vargen inte gått att hitta.
Det var i onsdags förra veckan som en skyddsjägare avlossade sin klass 1-studsare mot vargen som skyddsjagades i byn Linghed i Dalarna. Vargen tecknade för träff och man påträffade blod. Man har gjort omfattande försök att hitta vargen, men det har misslyckats. – Vi har sökt med fyra eftersöksekipage, hundar som länsstyrelsen rekommenderat från bland annat Hudiksvall och Rättvik, men vi finner inget utspår, berättar jaktledaren.

Spanar efter vargen

Sex man har också gått folkdrev i skogsområdena utanför byn och kollat under lador och andra platser där en skadad varg skulle kunna krypa undan. Resultatlöst. – Nu får vi helt enkelt hålla span och se om någon skadad varg dyker upp någonstans, eller om den eventuellt gått ned i något myrhål och kommer att flyta upp så småningom. Det finns ingenting mer vi kan göra, säger jaktledaren. Korpar som cirkulerar över någon plats i terrängen kan också signalera att det finns en död kropp på marken.

Hoppas på DNA-svar idag

Länsstyrelsens besiktningsman har skickat in benbitar som hittades på skottplatsen för DNA-analys på Grimsö. Det påträffades även blod cirka 200 meter från skottplatsen. – Jag hoppas få svar idag om blodet och benbitarna kommer från vargen, säger Bert Eriksson. Under helgen som gick dök det upp bilder på Facebook på en halt varg i en by strax söder om Hofors i Gävleborgs län. Vargen sågs på en plats som ligger cirka 25 kilometer sydost om Linghed. Men den halta vargen är känd sedan tidigare av länsstyrelsepersonal.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21