Annons
Liberg och Glöersen gissar om vargjakten – i morgon kommer beskedet | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
8 månader sedan Vargjakt 2022
Vargforskare Olof Liberg och Jägareförbundets Gunnar Glöersen gissar om storleken på vargjakten. I morgon får vi facit. Privat, Gettyimages och Mikael Moilanen, montage
Liberg och Glöersen gissar om vargjakten - i morgon kommer beskedet

På torsdagsmorgonen kommer länsstyrelserna i varglänen i Sverige att meddela hur många vargar som får skjutas i vinterns vargjakt. Vi ber vargforskare Olof Liberg Jägareförbundets Gunnar Glöersen gissa vad beskedet blir.

Personalen vid länsstyrelserna har enats om att gå ut samtidigt med beskedet om licensjakten och hur stor tilldelningen blir i de olika länen.

I Värmland håller länsstyrelsen presskonferens klockan 09.00 och där medverkar landshövding Georg Andrén och rovdjursansvariga tjänstemannen, Maria Falkevik.

De ska berätta om processen bakom beslutet och ställningstagandet.

Kräver kraftigt minskad stam

Som Jaktjournalen rapporterar i flera artiklar kräver den samlade brukarsidan kraftigt minskad vargstam. Det är Svenska Jägareförbund, LRF, Svenska Kennelklubben, Svenska Fåravelsförbundet, Svenska Samernas Riksförbund samt Föreningen Sveriges Jägare. Siffran 100 vargar har nämnts.

Jägarnas Riksförbund vill ha ännu större jakt – 268 vargar.

I vintras räknade länsstyrelsernas personal in 395 vargar i den svenska populationen. Sedan har det fötts valpar i våras.

Libergs gissning

Vargforskare Olof Liberg tror att länsstyrelserna kommer att meddela att tilldelningen blir 33-36 vargar i licensjakt. På det tillkommer beräknad skyddsjakt.

– Det är min gissning, ingenting annat. Under vintern räknades det in 395 vargar och enligt våra beräkningar är det tio procents risk för att stammen hamnar under mininivån, alltså 300 vargar, om man skjuter fler än 40 vargar i licens- och skyddsjakt. Däremot är det alltså 90 procents sannolikhet att den ligger över 300, säger Liberg.

Den beräkningen innebär också att det är tio procents risk för att stammen ligger över 560.

De senaste årens stora svängningar i populationsstorleken bidrar till osäkerhet i forskarnas kalkyl.

Glöersens gissning

Gunnar Glöersen är inne på samma linje som Liberg.

– Med ett uttag på 55 vargar balanseras stammen på samma nivå som föregående vinter. Jag gissar att länsstyrelserna inte vågar ge licensjakt på fler än 30-36 vargar, tyvärr, eftersom det naturligtvis är alldeles för lite. 20 av de 55 vargarna ska också räknas av till skyddsjakt, säger Gunnar Glöersen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!