Ledare: Hur man skapar myndighetsförakt

Polisinsatsen efter den misstänkta illegala jakten på varg i Dalarna är ett exempel på inkompetens och övervåld. "Det är precis så här man skapar myndighetsförakt", skriver chefredaktör Daniel Sanchez.

Denna ledare publicerades först i Jaktjournalen nummer 11.

En inbrottsvåg svepte över den lilla Jämtländska byn. Varje morgon sak­nade byborna nya ägo­delar, men när de bad polisen om hjälp fick de svaret att det inte fanns några resurser.
En dag kom ändå polisen till byn – fast istället för att ta tag i inbrotten bötfällde de merparten av byborna för fortkörning.
Jag förstår att det inte dukades till fika nästa gång en radiobil rullade in i byn, men polismyndigheten har en värre förtroendekris som pågår.

Ny jakthärva

Lördagen den 9 mars fick polisen tips om att en varg dödats på sjön Amungen i Rättviks kommun och bilpatruller och helikopter sattes in.
Svenska Rovdjursföreningen gick i taket och hävdade att Jägareförbunden var inblandade. På Facebook skrev organisationen att de båda förbunden fick 60 miljoner av skattebetalare för att ”bland annat tjuvskjuta rovdjur.”
Svenska jägareförbundet blev såklart rosenrasande av beskyllningen.

Blodet kom från varg

På brottsplatsen hittade polisen en blodfläck. Och man hade också en misstänkt. Redan under lördagen knackar de på dörren till ett hus i en liten by i Dalarna. Mamman till den misstänkte öppnar och berättar att sonen bor i ett annat hus på gården. Mannen hörs, men sedan händer inget mer.
Blodet skickades såklart på analys – och mycket riktigt – det var vargblod.
DNA-analysen visade att blodet kom från en varg född i Sjösvedenreviret och sedan följde flera månader av polisarbete.

Gasmasker och dragna vapen

Sex månader senare spänner polisen plötsligt musklerna. Nu har utredningen gett frukt.
Klockan 06.00, tisdagen den 17 september, slår polisen till i en samordnad insats mot de misstänkta.
I den lilla byn i Dalarna är det så dags igen. När mamman återigen öppnar dörren skjuts hon denna gång undan av tre maskerade poliser med gasmasker och dragna vapen.
”Det var inga vanliga pistoler.”
Poliserna söker efter vapen och blir förvånade när mamman säger att hon inte har några.
Hon påminner dem om att jägarsonen fortfarande bor i ett annat hus.

Laserpunkt dansar över väggarna

Samtidigt, i ett annat hus, ligger sambon till en av de andra misstänkta i sängen och morgonmyser med en ettårig dotter och en fyraårig son.
Plötsligt stormar fyra poliser in med skyddsvästar och automatvapen och en röd laserpunkt dansar över väggarna.
Men sambon var redan gripen. Ja, polisen tog sig till och med till platsen i den gripne sambons bil.
Fyraåringen har nu mardrömmar och har börjat kissa på sig.
Det är precis så här man skapar myndighetsförakt.

Daniel Sanchez
Chefredaktör
daniel.sanchez@jaktjournalen.se
0300-306 21

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼