Larm om myskoxe på jämtländsk orienteringstävling

Arrangörerna av orienteringstävlingen "Vålådalen 3-dagars" tvingades i söndags varna de tävlande för en myskoxe som varit synlig i tävlingsterrängen.

En myskoxe, troligtvis invandrad från Norge, sågs i helgen i fjällen i Jämtland. Arkivbild: Gettyimages

Östersunds-Posten rapporterar i sin pappersupplaga att tävlingsledningen varnade orienterare för att myskoxe setts i tävlingsområdet.

– Det kom ned två vandrare från fjället vid 17-tiden på lördagen och berättade att de sett myskoxe. Vi hade våra banor i området på söndagen och därför fick vi varna de tävlande och informera om säkerhetsavstånd, berättar Torulf Bäck, tävlingsledare, för Jaktjournalen.

Vad är det för säkerhetsavstånd?
– Minst 100 meter, skriver länsstyrelsen på sin hemsida, svarar Bäckman.

”En snackis”

Tävlingarna kunde dock genomföras utan att någon människa kom i kontakt med myskoxen, som tros ha vandrat in i området från Norge.

– Björn har förekommit på orienteringstävlingar, men det var nog första gången det varnats för myskoxe. Det blev en snackis bland deltagarna, kan jag lugnt säga, berättar Torulf Bäckman.

I Sverige finns en liten stam av myskoxar i Härjedalsfjällen, enligt Wikipedia.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så uppskattar du älgens vikt – utan att väga hela kroppen

Vad väger älgen? En fråga som är mycket vanlig när jägarna transporterat den fällda älgen till slakteriet och slakten ska starta. Eftersom älgen ska hänga för mörning före styckning kan det vara svårt att väga hela älgen. Men det finns knep för att uppskatta vikten utan att väga hela älgen.

Reidar sköt sitt livs älg

Reidar Hansen sköt sitt livs älg i lördags. – Jag lämnade korven på elden och sprang efter hund och älg, berättar Reidar och skrattar högt.
ANNONS ▼

Annonser