Jaktnyheter

Länsstyrelsepersonal tvingades avliva björnhona i Hälsingland

Björnhonan och hennes två ungar vägrade lämna byn Ygsbo. På onsdagen fattade polisen beslut att honan skulle skjutas. Hon avlivades vid 15-tiden. Karta: Eniro

Länsstyrelsens personal tvingades på onsdagseftermiddagen skjuta en björnhona i Ygsbo strax utanför Färila i Hälsingland. Polisen beslutade om avlivning eftersom björnen vägrade lämna byn.

"}}

– Den första gråhunden höll på med björnhonan och ungarna hela natten. Men de vägrade lämna området, berättar Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, berättar om historiken:

– En björnhona med två ungar har rört sig oskyggt bland hus och gårdar i Föne och omkringliggande byar en längre tid. Vid 21.30-tiden i tisdags fick vi samtal om att björnarna återigen var på plats i en by, Ygsbo, säger Simon Viklund.

Boende i byn hade försökt skrämma bort björnarna med skott och bilar, men de dröjde sig kvar i området.

Ståndskall hela natten

Naturbevakare Hans Blomgren och en kollega släppte då Blomgrens sjuårige gråhund för att försöka mota bort björnarna. Det blev ståndskall hela natten.

– De flyttade sig 700-800 meter in i väldigt tät skog och där blev det ett djävla liv, säger Blomgren.

Björnhonan gjorde utfall mot hunden och Naturbevakarna vågade inte gå nära i mörkret och den täta vegetationen.

– På onsdagsförmiddagen hade vi kontakt med Lars Fredin på polisen i Gävleborg och han beslutade att björnen skulle avlivas, berättar Hans Blomgren.

”Aggression”

– Jag tog beslutet eftersom björnhonan visade sådan aggression mot både boende och de som försökte skrämma bort henne, säger Lars Fredin.

På onsdagseftermiddagen lyckades Blomgren och en kollega stöta loss ståndskallet.

– Björnarna gick närmare byn men gråhunden var helt slut och vi satte på en finnstövare istället. Då kunde björnen skjutas på gångstånd i anslutning till byn, berättar Hans Blomgren.

Man bedömer björnhonan vägde cirka 90 kilo att gick tillsammans med ungar som är minst ett år gamla.