Jaktnyheter

Länsstyrelsens plan: Varg kan fällas med stöd av paragraf 28

Länsstyrelsen i Jönköpings län trappar upp kampen mot vargen som dödar får i Småland. I natt ska en fårhage vaktas och länsstyrelsen öppnar för att det kan bli fråga om att skjuta vargen i enlighet med paragraf 28.
Det är i en intervju med SVT Jönköping som länsstyrelsens senaste taktik mot en fårdräpande varg i trakterna av Gislaved, Gnosjö och Tranemo fram kommer. Fårhagen där vargen senast slog till ska nu vaktas. – Och vi kommer att sitta och vaka i natt. Det är bland andra ägaren och personal från Länsstyrelsen. Antagligen finns det minst en som har en bössa med sig, säger Henrik Blanck, chef för landenheten vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, till SVT.

”Paragraf 28-situation”

För Jaktjournalen utvecklar Henrik Blanck sitt resonemang. – Det är med tanke på att det kan uppstå en paragraf 28-situation, säger Henrik Blanck. Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om fem vargattacker i trakterna av Gnosjö, Gislaved och Tranemo, den senaste natten till fredagen. Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt, men den är stoppad efter överklaganden av föreningarna Nordulv och Jaktkritikerna. Då tar länsstyrelsen alltså till paragraf 28 som en möjlighet att få stopp på vargen.