Länsstyrelsens plan: Varg kan fällas med stöd av paragraf 28

Länsstyrelsen i Jönköpings län trappar upp kampen mot vargen som dödar får i Småland. I natt ska en fårhage vaktas och länsstyrelsen öppnar för att det kan bli fråga om att skjuta vargen i enlighet med paragraf 28.

Det är i en intervju med SVT Jönköping som länsstyrelsens senaste taktik mot en fårdräpande varg i trakterna av Gislaved, Gnosjö och Tranemo fram kommer. Fårhagen där vargen senast slog till ska nu vaktas.

– Och vi kommer att sitta och vaka i natt. Det är bland andra ägaren och personal från Länsstyrelsen. Antagligen finns det minst en som har en bössa med sig, säger Henrik Blanck, chef för landenheten vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, till SVT.

”Paragraf 28-situation”

För Jaktjournalen utvecklar Henrik Blanck sitt resonemang.

– Det är med tanke på att det kan uppstå en paragraf 28-situation, säger Henrik Blanck.

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om fem vargattacker i trakterna av Gnosjö, Gislaved och Tranemo, den senaste natten till fredagen. Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt, men den är stoppad efter överklaganden av föreningarna Nordulv och Jaktkritikerna.

Då tar länsstyrelsen alltså till paragraf 28 som en möjlighet att få stopp på vargen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼