Jaktnyheter

Länsstyrelsen polisanmäler misstankar om illegalt utsatt vilt i naturreservat

Spår efter Mufflon har säkrats på ön Norrskäret i Gräsö östra skärgård. Arkivfoto: Istock

Efter att ha varit och spårat på två öar i naturreservatet Gräsö östra skärgård kan Länsstyrelsen i Uppsala konstatera att det på en av dem finns spår av mufflon. Nu har länsstyrelsen gjort en polisanmälan om illegalt utplacerat vilt på ön.

"}}

Jaktjournalen har flera gånger berättat om hur dovhjortar plötsligt dök upp på Gräsö för en tid sedan. Efter att detta ett flertal gånger uppmärksammats i media har privatpersoner hört av sig till Länsstyrelsen i Uppsala med misstankar om att det planterats ut vilt även på öar inne i naturreservatet Gräsö östra skärgård.

I tisdags valde därför länsstyrelsen att börja utreda om uppgifterna stämmer.

– Vi besökte två av öarna i naturreservatet och spårade. På en av öarna hittade vi spår av mufflon, säger Sara Overud Wissman, förvaltare av naturreservat på Länsstyrelsen i Uppsala

Har polisanmält

Eftersom det inte finns några hägn i närheten varifrån djuren kunnar rymma och det tidigare inte funnits betesdjur på Norrskäret, som ön där spåren upptäcktes heter, så misstänker länsstyrelsen att det handlar om olagligt utsatt vilt.

– Det hade fallit mycket snö precis när vi var där. Det är möjligt att vi kunnat konstatera spår även på den andra ön annars.

En polisanmälan är nu gjord och ärendet är därmed överlämnat till polisen.

Jaktjournalen har skrivit om flera liknande fall där flockar av djur plötsligt dyker upp på en plats där de inte funnits förut, bland andra Storön i Vänern. Men något organiserat samarbete mellan landets länsstyrelser för att kartlägga vad som hänt sker inte i dagsläget.

– Men vi kommer att ta upp frågan med andra länsstyrelser för att utbyta erfarenheter, säger Sara Overud Wissman.