Jaktnyheter

Länsstyrelsen Dalarna laddar för större framtida vargjakt

Länsstyrelsens ansvariga tjänsteman förutspår större vargjakter i Dalarna i framtiden. Foto: Arkivbild

Även från länsstyrelsen i Dalarna kommer nu signaler om större vargjakt i framtiden. Det handlar om de nya miniminivåer för den svenska vargstammen som är på gång.

Jaktjournalen har rapporterat om de diskussioner som förs mellan länsstyrelsetjänstemän i det mellersta förvaltningsområdet för rovdjur.

I takt med att vargstammen vuxit i södra Sverige har det skapats ett utrymme för de riktigt vargtäta länen i Mellansverige att kunna sänka sina miniminivåer. Det ökar möjligheterna till jakt.

Dalarna har en förvaltningsnivå på 80-90 vargar. Men i den senaste inventeringen kunde man inte hitta mer än 70 vargar.

SVT Dalarna intervjuar Caroline Dickson, chef för viltenheten vid länsstyrelsen i Dalarna.

Lägre miniminivå

– Vi tänker oss att vår miniminivå ska vara lägre. Dalarnas ansvar ska minska för populationen i Sverige, säger Caroline Dickson till SVT.

De senaste åren har Sydsverige kommit att få ett 80-tal vargar. Caroline Dickson drar därför slutsatsen att miniminivåerna i bland annat Dalarna kan minskas med lika många vargar.

– Vi omfördelar med olika förvaltningsåtgärder, framförallt licensjakt. Då tänker vi oss att utrymmet för licensjakt i Dalarna och hela mellersta förvaltningsområdet blir större, säger Caroline Dickson till SVT.

De nya miniminivåerna ska vara klara i mars. Sedan är det tjänstemännen på Naturvårdsverket som ska fastställa dem.

I vinter blir det ingen licensjakt alls på varg i Dalarna.