Länsstyrelse överväger skyddsjakt på sydlig varg

Efter fyra vargattacker under kort tid och på ett begränsat område börjar det ny dra ihop sig till skyddsjakt på varg i trakterna av Tranemo, Gnosjö och Gislaved.

Skyddsjakt kan bli lösningen på problemet med vargattacker på får i Västra Götaland och Jönköpings län. Foto: Gettyimages

– Ja, det är nog så, att vi börjar närma oss skyddsjakt. Vi har inte många vargar här och det finns anledning att misstänka att det rör sig och en och samma individ. Området där attackerna skett är inte särskilt stort, säger Anita Bergstedt, tillförordnad chef på viltenheten i Västra Götaland.

I Gnosjö i Jönköpings län attackerades fårbesättningar den 21 och 23 juli. Den 25 juli dödades får i Tranemo i västra Götaland och 28 juli inträffade nästa vargattack i Gislaved.

– Vi har försökt ta DNA-prov på fåren, för att få fram vilken varg som dödat dem. Men vi har inte så stor kunskap och erfarenhet av provtagning och hittills har vi bara fått fram svar om individ i ett fall, får som dödades i Alingsås, säger Anita Bergstedt.

Det har inte kommit in någon skyddsjaktsansökan och Anita Bergstedt är inte främmande för att det blir länsstyrelsen som på eget initiativ fatta beslut om att vargen ska skjutas.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼