Annons
Länsstyrelse överväger skyddsjakt på sydlig varg | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan döda får
Skyddsjakt kan bli lösningen på problemet med vargattacker på får i Västra Götaland och Jönköpings län. Foto: Gettyimages
Länsstyrelse överväger skyddsjakt på sydlig varg
Efter fyra vargattacker under kort tid och på ett begränsat område börjar det ny dra ihop sig till skyddsjakt på varg i trakterna av Tranemo, Gnosjö och Gislaved.
– Ja, det är nog så, att vi börjar närma oss skyddsjakt. Vi har inte många vargar här och det finns anledning att misstänka att det rör sig och en och samma individ. Området där attackerna skett är inte särskilt stort, säger Anita Bergstedt, tillförordnad chef på viltenheten i Västra Götaland. I Gnosjö i Jönköpings län attackerades fårbesättningar den 21 och 23 juli. Den 25 juli dödades får i Tranemo i västra Götaland och 28 juli inträffade nästa vargattack i Gislaved. – Vi har försökt ta DNA-prov på fåren, för att få fram vilken varg som dödat dem. Men vi har inte så stor kunskap och erfarenhet av provtagning och hittills har vi bara fått fram svar om individ i ett fall, får som dödades i Alingsås, säger Anita Bergstedt. Det har inte kommit in någon skyddsjaktsansökan och Anita Bergstedt är inte främmande för att det blir länsstyrelsen som på eget initiativ fatta beslut om att vargen ska skjutas.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!