Landshövding positiv till riksdagens propå om mer vargjakt

Landshövdingen i Jämtland, Jöran Hägglund, välkomnar riksdagens tillkännagivande till regeringen, att möjligheterna till mer vargjakt ses över.

Landshövding Jöran Hägglund välkomnar en debatt om rovdjuren. Foto: Länssstyrelsen Jämtland och Gettyimages

Tidningen Härjedalen rapporterar om att en majoritet i riksdagen uppmanar regeringen att se över möjligheterna till licensjakt på varg i de hårdast drabbade områdena.

Landshövding Jöran Hägglund påpekar för tidningen att regeringen inte är tvingad att följa riksdagens tillkännagivande. Det är inte säkert att regeringen bryr sig om den.

– Men jag tänker att det är välkommet att de har en debatt om hur vargpolitiken sköts i Sverige. Vi har redan ett enormt rovdjurstryck i vårt län. Jag tycker att det är bra att frågorna väcks och att man kanske kan göra en återkoppling till det riksdagen sa när man lade ett intervall för djur, då sade man också att toleransnivåkravet för renskötseln var en viktig del att nå. Deras förluster till rovdjur ska hållas nere. De två faktorerna behöver balanseras, säger Jöran Hägglund till Tidningen Härjedalen.

Jämtland har idag ett vargrevir längst ned i det sydöstra delen av länet. Det motsvarar cirka tio vargar om det föds valpar. Jöran Hägglund är en av dem som protesterat mot vargrevir i renskötselområdet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼