Lämnade hagelbössa på sin mammas golv – frias

Mannen lämnade ett hagelgevär på golvet hos sin mamma och en fönsterputsare fick kliva över bössan. Men vapenägaren begick inget brott, enligt en dom i Umeå tingsrätt.

Det var ingen brott att lämna en hagelbössa på sin mammas golv och åka till jobbet. Tingsrätten frikänner den åtalade västerbottningen. Foto: Mikael Moilanen

Västerbottens-Kuriren berättar i sin pappersupplaga att mannen hade sovit över hos sin åldriga mor och skulle ut och jaga i området. Men först åkte han till jobbet i Umeå och lämnade då sin hagelbössa på golvet i sin mors hem.

En kvinna som kom hem till modern för att putsa fönster har berättat att hon fick kliva över ett gevär som låg på golvet.

Mannen polisanmäldes och berättade att vapnet legat i huset max tre-fyra timmar. Han ville inte förvara det i bilen och därför blev bössan kvar i moderns hem.

Polis och åklagare ansåg att mannen brutit mot regelverket då han inte sökt och fått tillstånd att förvara jaktgeväret hos annan person.

Åtalad och friad

Mannen åtalades för brott mot vapenlagen, men Umeå tingsrätt friar honom från misstankarna.

Rätten har tagit fasta på att förvaringen i moderns hus endast var tillfällig.

”En jägare kan inte anses skyldig att ständigt ha sina vapen med sig när han eller hon i samband med jakt vistas på annan plats än sin bostad”, skriver tingsrätten i domen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Rätten anser att det inte kan krävas att jägare skaffar tillstånd för tillfällig förvaring i annans bostad. I domen anges också att Umeå tingsrätt inte anser att mannen i lagens mening överlämnat vapnet för förvaring hos modern.

Mannen är oskyldig och domen har vunnit laga kraft utan att överklagas.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser