Jaktnyheter

Lamadjur som skulle skydda mot rovdjur dödade av varg

Fyra lamor har dödats av varg i trakterna av Håkanbo sydost om Bollnäs. Foto: Gettyimages, montage
Fyra lamadjur som fötts upp för att skydda mot rovdjur hittades på torsdagen döda i en hage i Gävleborg. – De har dödats av vargar, säger länsstyrelsens vilthandläggare.
Så sent som den 10 september framträdde djurägaren i Håkanbo, sydost Bollnäs,  i P4 Gävleborg och berättade om lamadjuren, som kunde kvittra högt, spotta, gå emot rovdjur och till och med sparka ihjäl vargar. Det hjälpte inte. – Fyra lamor har dödats och deras skador är orsakade av varg. Dessutom har man hittat vargspår i hagen, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg. Djurägaren säger i en ny intervju i P4 Gävleborg att den blåsiga väderleken kan ha medfört att lamorna hade svårt att upptäcka vargarna.

Misstänker Tönsenvargarna

Två vargar sågs i byn i anslutning till attacken. Misstankarna riktas mot de revirhävdande vargarna i Tönsenreviret. – Det kan vara Tönsenvargar, men besiktningsmannen DNA-topsar saliv och urin för att vi ska kunna se vilka vargar det är som varit där, säger Sandra Wahlund. Hon tillägger att länsstyrelsen inte rekommenderar lamdjur som förebyggande åtgärd mot rovdjur.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Två vargar sågs i samband med attacken i Håkanbo. Karta: Google maps