Annons
Lamadjur som skulle skydda mot rovdjur dödade av varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan döda lamadjur
Fyra lamor har dödats av varg i trakterna av Håkanbo sydost om Bollnäs. Foto: Gettyimages, montage
Lamadjur som skulle skydda mot rovdjur dödade av varg
Fyra lamadjur som fötts upp för att skydda mot rovdjur hittades på torsdagen döda i en hage i Gävleborg. – De har dödats av vargar, säger länsstyrelsens vilthandläggare.
Så sent som den 10 september framträdde djurägaren i Håkanbo, sydost Bollnäs,  i P4 Gävleborg och berättade om lamadjuren, som kunde kvittra högt, spotta, gå emot rovdjur och till och med sparka ihjäl vargar. Det hjälpte inte. – Fyra lamor har dödats och deras skador är orsakade av varg. Dessutom har man hittat vargspår i hagen, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg. Djurägaren säger i en ny intervju i P4 Gävleborg att den blåsiga väderleken kan ha medfört att lamorna hade svårt att upptäcka vargarna.

Misstänker Tönsenvargarna

Två vargar sågs i byn i anslutning till attacken. Misstankarna riktas mot de revirhävdande vargarna i Tönsenreviret. – Det kan vara Tönsenvargar, men besiktningsmannen DNA-topsar saliv och urin för att vi ska kunna se vilka vargar det är som varit där, säger Sandra Wahlund. Hon tillägger att länsstyrelsen inte rekommenderar lamdjur som förebyggande åtgärd mot rovdjur.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Två vargar sågs i samband med attacken i Håkanbo. Karta: Google maps

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!