Jaktnyheter

Kyla kan rädda Sorseleälgar från att drunkna

Älgarna går igenom isen och drunknar i Sorsele. Arkivbild: Gettyimages

Det pågår en förtvivlad kamp för att rädda älgar från att drunkna i Vindelälven i Sorsele. Nu har kylan kommit och jägare håller tummarna för att isarna ska lägga sig på älven.

"}}

Den milda vintern, i kombination med ordentligt snötäcke, har medfört att älven inte frusit ordentligt. Västerbottens-Kuriren rapporterar i sin pappersupplaga att ett stort antal älgar befaras ha gått genom isen och drunknat.

”Svarta hål överallt”

– Det är omöjligt att säga hur många som försvunnit under isen, det är svarta hål överallt, vi vet inte om de tagit sig upp eller fortfarande ligger på botten, säger Magnus Bidner, kommunjägare i Sorsele, till Västerbottens-Kuriren.

Man har placerat ut höbalar och spelat radio i hopp om att hindra älgarna från att ut på älven. Lokala jägare har även kört med skotrar på isarna för att packa ihop snön och få isen att växa till.

Nu har kylan kommit till Sorsele. Tiodygnsprognosen hos SMHI anger att det blir rejält med minusgrader närmaste tiden. Förhoppningen är att isen lägger sig.

Folk skickar pengar

Älgarnas öde i Sorsele har engagerat människor och det har startats swishinsamlingar.

– Vi har inte efterfrågat pengar, men om folk vill skänka så tar vi emot. Det har kommit donationer från hela världen, pengarna har vi använt till höbalar, bensin och skrämselkameror, säger Magnus Bidner till Västerbottens-Kuriren.

Pengar som blir över ska användas till förebyggande insatser kommande vintrar.