Jaktnyheter

Kungen om svaga älgstammen och om årets jakt

Kungen har märkt av den minskande älgstammen. Pressbild: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Älgjakten är i gång och det har inför årets jakt varit fokus på det minskande antalet älgar. Nu uttalar sig kungen om sin syn på den vikande älgstammen.

I vissa jaktlag har man valt att ställa in årets älgjakt. I andra jagar man bara kalv. Orsaken är den på många håll svaga älgstammen.

Sveriges kung, Carl XVI Gustav är själv jägare och uttalar sig nu om hur han ser på älgstammens status och han har själv märkt av att älgarna minskar i antal.

–  Det är sådant som vi bland jägare och sådana som är intresserade av naturen och djur diskuterar, vad det kan bero på och så vidare. Det tvistar ju de lärde om. Jag kanske har några idéer men det är svårt att veta exakt vad det beror på, säger kungen till SVT Västerbotten.

Sjukdomar och skogsbruk

Han nämner bland annat sjukdomar och skogsbruk som möjliga förklaringar.

–  Det beror ju på tillfälligheter ibland och det kan finnas en del sjukdommar som härjat bland älgstammar och skogsbruket har också förändrats så det är många tillfälligheter som kan slå in tyvärr.

Kungen berättar också att han kommer att jaga en del i år och att jakten oftast består av folkdrev.

Läs mer: ”Läget för älgen är akut i Dalarna”

–  Ja så småningom, men i södra Sverige startar vi som bekant senare under hösten. Det blir alltid någon jakt där det kanske finns någon älg med i drevet, för vi jagar oftast under drevform, med ett antal personer som går genom skogen och skrämmer fram de djur som finns i backarna, säger han till SVT.