Kronhjortjakten ökar och älgjakten minskar i Norge

I över tio års tid har det skjutits fler kronhjortar än älgar i Norge. Trenden håller i sig för jaktåret 2019 och 2020.

Antalet fällda älgar minskar, medan antalet skjutna kronhjortar ökar, i Norge. Foto: Gettyimages, montage

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, rapporterar att det blev fällt 46 356 hjortar och 30 253 älgar i Norge under jaktåret som gick.

I procent innebär siffrorna att jakten på hjort ökade med 5,8 procent från föregående år. I älgjakten blev det en minskning med 1,3 procent.

Jaktkonsulent Vidar Nilsen vid NJFF berättar för Jaktjournalen att dovhjorten betraktas som främmande, invasiv art i Norge. Ändå har man infört jakttid på den, men det skjuts väldigt få.

”Det finns i praktiken inte vildlevande dovhjort i Norge. Det finns en viss avel av dovhjort, och det finns små förekomster av dovhjort som rymt från inhägnader, eller som kommit från Sverige. Möjligt att det kan vara 100-200 djur totalt i Norge. Hur många som skjuts har vi inte statistik på, men det är inte många per år, skriver Vidar Nilsen i ett mejl till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼