Krokoms högstadielever får ta jägarexamen på skoltid

Högstadieelever i Krokoms kommun ska från och med hösten få möjlighet att ta jägarexamen på skoltid.

Högstadielelever i Krokom kan få jakt på schemat. Arkivbild: Gettyimages

Det är Östersunds-Posten som i sin pappersupplaga rapporterar att ett medborgarförslag antagits av kommunpolitikerna.

Jaktföreningen HareBra i Föllinge föreslog att högstadieeleverna i Krokom skulle kunna ta jägarexamen inom ramen för ämnet elevens val.

Teorin sköts i skolan och Jaktföreningen HareBra tillhandahåller markområden där eleverna får testa på jakt i praktiken.

– Det handlar om kulturarv. Att ge alla möjligheten, har HareBras ordförande Rune Jönsson sagt tidigare till Östersunds-Posten.

”Jättebra”

Tjänstemännen som beredde ärendet tyckte en högstadieskola i kommunen skulle införas i en skola. Men politikerna tycker annorlunda och har beslutat att kommunens samtliga högstadieskolor ska få erbjuda möjlighet att ta jägarexamen, om de vill. Satsningen införs på prov från hösten.

– Ett jättebra och roligt förslag. Det känns roligt att kunna ta tillvara på jaktlagets engagemang, säger barn- och utbildningsnämndens moderate ordförande, Jannike Hillding, till Östersunds-Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.
ANNONS ▼