Annons
Kritik mot vargflytt från drabbad kommun | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 månader sedan vargflytt
Vargarna släpptes ut i Våler kommun allra längst ned i den norska vargzonen. Nu kommer kritik från de drabbade. Karta: Google maps
Kritik mot vargflytt från drabbad kommun

Både jägare och politiker i norska Våler kommun riktar kritik mot den vargflytt de norska myndigheterna genomförde den 3 januari. Jägare konstaterar att löshundsjakten ödeläggs.

Det är en varghane, som ska ha invandrat från Finland-Ryssland, och slagit sig ned i ett revir med en tik i det som kommit att kallas Deisjøreviret.

Hanen flyttades i november 2019 men vandrade tillbaka. Just nu pågår jakt på sammanlagt 27 vargar utanför den norska vargzonen och därför beslöt regeringen att flytta vargarna, för att inte riskera att de blir skjutna.

Sen information

NRK intervjuar Reidar Kaabbel, senterpartistisk kommunordförande i Våler samt boende på en gård nära platsen där vargarna släpptes ut. Kaabbel berättar att han fick information om vargflytten via e-post först på söndagskvällen.

– Det är väldigt speciellt att regeringen sätter ut ett vargpar här, utan att involvera kommunen. Vi kunde ha informerats om flytten och förberett oss lite. Det är för sent nu, säger Kaabbel till NRK.

Han framhåller att det finns både ensamma vargar och vargpar i området sedan tidigare. Kaabbel menar att myndigheterna nu måste ge klartecken till att skjuta de inavlade vargar som kommunen hyser.

”Jävligt dåligt”

Våler kommun har haft varg sedan 1998 och jägaren Ragnar Hansen är starkt kritisk till den senaste vargflytten.

– Jag tycker rätt och slätt att det är jävligt dåligt gjort. Det finns inte plats för mer varg her. För oss som jagar med hund blir jakten ödelagd. Älgbeståndet här är redan väldigt litet, säger Ragnar Hansen till NRK.

Även Senterpartisten och stortingsledamoten Ole André Myhrvold har reagerat. Han skriver till regeringen och vill veta hur man tänker om bördan som ett vargrevir innebär.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!