Jaktnyheter

Kräver att EU går vidare i vargfrågan

Torbjörn Larsson, president för den europeiska jaktorganisationen Face kräver att EU-kommissionen går vidare i vargfrågan. Foto: Face

Den europeiska jaktorganisation Face med sju miljoner medlemmar har skickat ett öppet brev till EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyer och kräver att hon tar tag i problematiken med den växande vargstammen inom EU.

Torbjörn Larsson, president för Face som undertecknade det öppna brevet berättar att det handlar om att sätta press på kommissionen att gå vidare i vargfrågan.

– Det genomfördes en konsultation i frågan med medlemsländerna och kommissionen fick väldigt många svar. Men de har inte sammanställt dessa och gett något besked. Det är det vi förväntar oss. Det ska inte behöva ta så lång tid. När vi som remissinstans ska svara på något är det korta tidsintervaller. Man kan tycka att kommissionen också bör klara av att svara i rimlig tid.

Enligt Torbjörn Larsson gjorde Ursula Von Der Leyer ett uttalade tidigare i år som visar att hon tar vargproblematiken inom EU på allvar.

– Jag tror att hennes uttalande och att hon satt tryck i frågan har gjort tjänstemännnen i kommissionen lite stressade. Nu gäller det att fortsätta pressa på för att komma vidare.

Det Face kräver är att en vettig förvaltning kan påbörjas.

– Vi har omkring 20.000 vargar i Europa nu. Det har aldrig varit så här många och det är hög tid att man tar bort skyddsstatusen och börjar förvalta stammen i EU-länderna, säger Torbjörn Larsson.

Läs det öppna brevet här>>