Jaktnyheter

Kråkjakt ledde till fängelse för vapenbrott

Mannen hade två kulgevär och två hagelbössor, varav den ena hade kapad pipa, utan att ha licenser på dem. Nu döms han till 1,5 års fängelse. Foto: Gettyimages

En man i Skåne döms till fängelse i 1,5 år sedan han ertappats inneha vapen som han saknade licens för. Polisen kom mannen på spåren efter en kråkjakt.

"}}

Mannen är mycket jaktintresserad men fick sina licenser indragna efter att han 2009 dömts för grovt rattfylleri och misshandel.

Hans far tog över två kulgevär och en hagelbössa och hans sambo en hagelbössa.

En av hagelbössorna stod inte i vapenskåpet då polisen besökte bostaden efter domen 2009. Den anmälde mannen som stulen, för att kunna fortsätta jaga och ägna sig åt målskytte.

Mannen har berättat att det uppstod en bula på hagelbössans pipa och att han därför kapade av den.

Anmäldes efter kråkjakt

Han har fortsatt jaga och lånat vapen av sin far. Men i månadsskiftet juni-juli 2021 åkte han hem till fadern och och tog med sig två kulgevär och ett hagelgevär.

Fadern var inte hemma men mannen visste var nyckeln till vapenskåpet fanns. Syftet med att hämta bössorna var att jaga med dem.

Ett par veckor senare fick polisen en anmälan om kråkjakt och kunde efter slagning i registren konstatera att mannen saknade vapenlicens. När man besökte mannens bostad fann man fyra vapen – två kulgevär och två hagelbössor, varav den ena hade kapad pipa, samt 2.580 kul- och hagelpatroner.

Tingsrätten konstaterar att mannen 2018 dömdes till ett års fängelse för vapenbrott som rattfylleri. Eftersom mannen nu återfallit i samma brottslighet och dessutom innehaft ett avsågat hagelgevär, som anses som särskilt farligt, finner tingsrätten att han ska dömas till 1,5 års fängelse.