Konstgrytanläggning anmäld – grävlingar på Öster Malma avlivade

Upplands Grythundsklubb står utan grävlingar på konstgrytanläggningen på Öster Malma. Orsaken är att ursprungsdokumentation inte överensstämmer med nya tillståndsregler.

Konstgrytträningen på Öster Malma ligger nere för tillfället eftersom grävlingarna avlivats. Arkivfoto: Per Jonson

Upplands grythundsklubb har sitt konstgryt och sina grävlingar på Öster Malma och anläggningen sköts i samarbete med Svenska Jägareförbundet.

Men nu ligger tränings- och testaktiviteterna på is eftersom grythundsklubben avlivat grävlingarna.

Orsaken är att länsstyrelsen i Södermanlands län mottagit ett flertal anmälningar om verksamheten. Det krävs ett artskyddstillstånd för offentlig förevisning av vilda djur. För att ge ett sånt här tillstånd krävs i sin tur korrekt ursprungsdokumentation. Klubbens dokumentation följer dock inte de nya djurparktillståndens krav.

Just nu är det högsäsong, både för grytträning och anlagsprover så Upplands Grythundsklubbs verksamhet drabbas när klubbens enda konstgryt inte längre kan användas.

Uttalande på hemsidan

Grythundsklubben och Svenska Jägareförbundet har gjort ett gemensamt uttalande.

Sedan 2017 har det kommit ett stort antal anonyma anmälningar och nu en signerad anmälan kring grävlingarnas härkomst på Öster Malma. Våra grävlingar kom från ett godkänt hägn i Dalarna 2010 och 2012, en är född i vårt hägn 2011. Id-kontrollen då genomfördes emellertid inte efter de krav som Öster Malmas djurparkstillstånd numera kräver. För att få stopp på dessa anmälningar, som vi är övertygade om skadar all grytträning men också övrig hägnträning, och för att inte riskera Öster Malmas djurparkstillstånd, har, i samråd med Länsstyrelsen i Södermanland, Öster Malmas grävlingar avlivats.

Enligt Ulf Sterler, chef för Öster Malma upplåter Svenska Jägarebundet mark till grythundsklubben så de kan bedriva sin verksamhet.

– Vi ska naturligtvis fortsätta och samverka. Jag tycker grytträningsverksamheten är vällovlig, säger han.

Jaktjournalen har sökt ansvarig handläggare på länstyrelsen i Södermanlands län för en kommentar kring anmälningarna.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser