Jaktnyheter

Kommun anmäler jaktbedragare

Ett stort antal jägare i Skåne misstänkts lurats av en bedragare som tagit betalt för marker denna inte haft jakträtten på. Arkivfoto: Per Jonson

Ett stort jaktbedrägeriärende rullas upp i Skåne just nu. Privata markägare, kommun och länsstyrelse har fått sina marker utarrenderade utan deras vetskap. Nu polisanmäler Tomelilla kommun tillsammans med de lurade jägarna bedragaren.

Ystad Allehanda rapporterar om händelsen. Ett antal jägare svarade på en annons om bildande av jaktlag på ett par hundra hektar stor mark på Österlen i Skåne.

Jägarna träffades, byggde torn och började jaga på marken. Det är då de blir varse om att marken egentligen tillhör någon annan. En markägare träffar nämligen på jägarna och undrar vad de gör på dennes mark.

Jägarna som betalat 12.000 kronor per person för att vara med i jaktlaget undersöker saken och det visar sig att det hela rör sig om ett bedrägeri. De har inte jakträtt på någon mark som ingår i jaktområdet. Det rör sig om privata markägare, länsstyrelse och kommunal mark.

”Det här är extremt allvarligt”

En av markägarna är Tomelilla kommun. De har nu polisanmält den så kallade jaktledare som lurat jägarna.

– Det här är extremt allvarligt. Dels för att någon utnyttjar vår mark utan att ha avtal och dels för att någon utnyttjar vår mark på ett sätt där vi inte har kontroll på vad som händer. Vi litar naturligtvis på jägarnas omdöme, men det är inte alls bra att vi inte vet vad som händer på vår mark, säger Henrik Lundblad till Ystad Allehanda.

Enligt Ystad Allehanda kan det röra sig om så många som 50 jägare som drabbats av bedrägeriet. Den så kallade jaktledare kan ha satt samman ett flertal olika jaktlagskonstellationer och tagit betalt av de anslutna jägarna.

logo
Jaktjournalen