Klingbjer eller Sténson? | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan Svenska Jägareförbundet
Per Klingbjer till vänster och Henry Sténson, till höger, är toppkandidater för ordförandeposten i Svenska Jägareförbundet.
Klingbjer eller Sténson?
Vem blir Jägareförbundets nya ordförande?

Under nästa vecka ska valberedningen lägga fram sitt förslag på ny kandidat för ordförandeposten. Två namn är högaktuella. Per Klingbjer vill inte kommentera ryktet om hans kandidatur medan Henry Sténson meddelar att han gärna vill ha uppdraget.

– Vi behöver bli bättre på att kommunicera, både intern och externt, säger nuvarande styrelseledamot Henry Sténson. Jag hade tyckt att det vore väldigt roligt att bli ordförande.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera att jag är valberedningens kandidat, säger ordföranden för Svenskt Friluftsliv Per Klingbjer. Ni får vänta in valberedningen.

Den interna kandidaten

Inom Jägareförbundet har det diskuterats ifall kandidaten ska komma från de egna leden eller utifrån. Länsordföranden för Jönköping och Norrbotten, Gunnar Lindblad och Birgitta Isaksson, har gått ut med att deras kandidat är nuvarande styrelseledamoten Henry Sténson och att han kommer att föreslås oavsett valberedningens förslag.

– Det var framför allt i somras som jag började få telefonsamtal från länsordföranden som frågade om jag kunde tänka mig bli ordförande, säger Henry Sténson. Jag tycker inte att jag träffat så mycket folk än – det tar ju sin tid att komma in i en så stor organisation – men när det blev så många som frågade, fler än fem, så bestämde jag mig. Ja, visst kan jag det, svarade jag. Det här är ju ett väldigt roligt jobb.

Henry Sténson är ett styrelse- och kommunikationsproffs som nyligen gått i pension. Han har suttit på flera prestigefulla poster inom svenskt näringsliv såsom informationsdirektör på SAAB Aircraft AB, Ericsson och SAS och varit styrelseledamot i Jägareförbundet i två år.

Sténson menar att den stora utmaningen för förbundet är just kommunikationen och upprepar det numer nötta ordet ”transparens”.

– Man uppfattar att man är långt från Öster Malma så vi måste knyta ihop förbundet. Under den senaste tiden har vi haft ett antal svallvågor med högsta punkt under Axdorff-affären och det skapar inte full kraft i organisationen om man upplever att man är för långt ifrån. Man blir mer engagerad om man vet mer och har möjlighet att ge synpunkter, säger Sténson.

En extern kandidat

Ordförande för Jägareförbundet Uppsala län, Torsten Nilsson, säger till Svensk Jakt att förbundet ”kan ha nytta av en utomståendes nyktra blick”.

Det namn som det pratas mest om, och som man tror blir valberedningens förslag under nästa vecka, är Per Klingbjer.

Per Klingbjer är född 1964, och har också han haft flera prestigefulla uppdrag inom svensk näringsliv. Han är ordförande i Svenskt Friluftsliv, där Svenska Jägareförbundet har en representant, så han är känd för förbundet. Han är också styrelseledamot i Första AP-fonden och förbundsdirektör i Naturvetarna.

Men Per Klingbjer vill inte kommentera om han verkligen är en kandidat.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera att jag är valberedningens kandidat. Ni får vänta in valberedningen, säger han till Jaktjournalen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!