Jaktnyheter

Klas skänker bort köttet från sälar han skjuter

Klas Henriksson och några sälar från en lyckad jaktdag. Nu skänker han bort kött. Foto: Privat

Klas Henriksson vid Roslagens Jakt & Vilt tvingas skänka bort köttet från sälarna han skjuter. Det är EU-regler som sätter stopp.
- Reglerna är sorgliga och helt fel, säger Klas Henriksson.

"}}

Han jagar säl i företaget varje dag från 1 april sista augusti i skärgården i Norrtälje och Östhammar. Han äter sälkött själv, men det blir för många sälar för att han ska kunna ta om hand om dem.

– Vi äter allt sälkött, exempelvis olika grytor det påminner lite grann om nötkött, men jag hör att andra tycker att det smakar helt annorlunda, säger Klas Henriksson.

Klas Henriksson meddelat via sociala medier att skärgårdsbefolkningen i Norrtälje är välkommen att hämta sälkött gratis.

– Jag har inte listan framför mig, men det är fler än 20 personer som hört av sig. Min förhoppning är att de ska laga till det och njuta av det, säger Klas Henriksson.

”Inga argument hjälper”

Det var 2015 som EU förbjöd all handel med sälprodukter. Sven-Gunnar Lunneryd är sälforskare knuten till Sveriges lantbruksuniversitet och ogillar EU-reglerna.

– Förbudet grundades av att svenska miljöpartister drev på frågan i Bryssel och lyckades få stopp för import av säl som jagats på isarna i Kanada och Norge. Världshandelsorganisationen WTO sade att det var okej att ha importförbud av moraliska skäl, men då fick man inte själv bedriva handel. Därför blev det totalstopp, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Han hyser inga större förhoppningar om att reglerna ska ändras.

– Jag satt på möte med en från kommissionen förra veckan. Representanter från flera länder tog upp det och EU-tjänstemannen sa ”jag hör vad ni säger, men för att få igenom det måste ni få varenda europe att ändra sig. Ni måste ändra opinionen.” Ja visst, tack för det, säger Lunneryd syrligt och tillägger:

– Inga argument hjälper – det verkar vara hugget i sten.