Klart för lodjursjakt i vinter i Gävleborg

20 lodjur varav max sju vuxna honor får skjutas i vinterns licensjakt på lodjur i Gävleborg. – Ett fall framåt, säger Per Mellström i Jägareförbundets styrelse i Gävleborg.

I år var tilldelningen noll. I mars får 20 lodjur skjutas i Gävleborg. Foto: Gettyimages

Under 2019 blev det ingen lodjursjakt i länet.

Enligt förvaltningsmålet ska Gävleborg ha 13 årliga föryngringar, vilket motsvarar 72 lodjur. Vid inventeringarna den gångna vintern hittade man 20,5 föryngringar och det motsvarar 113 lodjur.

Därför anser länsstyrelsen att det nu finns utrymme för jakt på 20 lodjur. Max sju vuxna honor får skjutas.

– Ett fall framåt, att vi får igång jakt. Jägarnas inventering och tips har lett till det här, plus att vi också beslutat om en sänkt förvaltningsnivå i länet, säger Per Mellström, som sitter i Jägareförbundets styrelse och är rovdjursansvarig i länet fram till årsskiftet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser