Klart för lodjursjakt i vinter i Gävleborg

20 lodjur varav max sju vuxna honor får skjutas i vinterns licensjakt på lodjur i Gävleborg. – Ett fall framåt, säger Per Mellström i Jägareförbundets styrelse i Gävleborg.

I år var tilldelningen noll. I mars får 20 lodjur skjutas i Gävleborg. Foto: Gettyimages

Under 2019 blev det ingen lodjursjakt i länet.

Enligt förvaltningsmålet ska Gävleborg ha 13 årliga föryngringar, vilket motsvarar 72 lodjur. Vid inventeringarna den gångna vintern hittade man 20,5 föryngringar och det motsvarar 113 lodjur.

Därför anser länsstyrelsen att det nu finns utrymme för jakt på 20 lodjur. Max sju vuxna honor får skjutas.

– Ett fall framåt, att vi får igång jakt. Jägarnas inventering och tips har lett till det här, plus att vi också beslutat om en sänkt förvaltningsnivå i länet, säger Per Mellström, som sitter i Jägareförbundets styrelse och är rovdjursansvarig i länet fram till årsskiftet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼