Jaktnyheter

Klamydia hotar Australiens koalor

Koalorna i Australien har det tufft. Nu hotar könssjukdomen klamydia artens framtid. Foto Getty Images.

Australiens koalor har det tufft. De stora skogsbränderna 2019-2020 drabbade arten hårt. Nu står de inför ytterligare ett stort hot. Könssjukdomen Klamydia.

Koalan jagades förr hårt för sin päls skull och 1927 fridlystes den. I modern tid har arten dock drabbats av flera bakslag. De stora skogsbränderna som rasade i Australien 2019-2020 drabbade koalorna hårt och nu står de inför ytterligare ett hot. Klamydia. Det uppger CNN.

Könssjukdomen gör koalorna blinda, infertila och i många fall innebär smittan döden. Klamydia är en sexuellt överförbar bakterie som varje år också drabbar runt 100 miljoner människor.

Och spridningen bland koalorna går fort.

Enligt Mark Krockenberger, professor i veterinärpatologi vid University of Sydney var tio procent av populationen i Gunnedah, en landsbygdstad i nordöstra New South Wales, smittad år 2008. I dag är 85 procent av djuren där infekterade av sjukdomen.

–  Det  är inte en livskraftig population längre på grund av infertilitet. Nästan varje hona som smittas med klamydia blir infertil inom ett år, kanske två år högst. Även om de överlever, kan de inte föröka sig, säger han till CNN.

Forskare testar nu vaccin som ett sätt att stoppa sjukdomen.

– Om vaccinstrategin misslyckas finns det risk för lokal utrotning, säger Krockenberger.