Annons
Karl Hedin sätter punkt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Karl Hedin
Karl Hedin. Foto: Privat
Karl Hedin sätter punkt
"Jag har tappat den stolthet jag kände för att vara medborgare i landet Sverige."

Karl Hedin är Jägare, industriledare och kritisk vargdebattör som i en rad texter på sociala medier skildrat utredningen av sig själv som misstänkt för illegal vargjakt. I Jaktjournalen nummer 10 2020 ställde vi honom 5 snabba frågor under vinjetten "Sätter Punkt".

Ålder:70 år
Bor:Smedjebacken
Jagat sedan:1959 (sparsamt i början)
Antal jaktdagar per år:I dag Ca 60
Favoritjakt:Älgjakt med löshund
Hundar:3 jämthundar
Vapen på axeln:Sauer 80, kaliber 308


1 Hur har den pågående polisutredningen påverkat ditt liv?

Det har varit en chockerande upplevelse där jag tappat den trygghet jag kände avseende yttrandefrihet, demokrati och laglighet hos lagens företrädare. Jag har tappat den stolthet jag kände för att vara medborgare i landet Sverige. Jag har blivit ointresserad av landslagets prestationer. Det har skapat ett tomrum som jag ännu inte lyckats fylla.

Jag är misstänkt för ett brott jag inte begått. Jag är uthängd i media som en brottsling vilket har varit och är en psykisk påfrestning, jag tänker på det varje dag. Den har fått mig att förstå hur svenskt rättsväsen fungerar. 

2 Har du haft möjlighet att jaga och kommer du kunna jaga i höst?

Jag har jagat utan vapen de år som jag har berövats dem och tänker göra så i år också. Jag tycker att samspelet med hundarna och jaktlaget är en stor del av upplevelsen, själva spänningen i sanningens ögonblick dvs skottet, är tråkigt att inte få känna på, men i stället är det andra som uppskattar att få gå på älgstånd. 

3 Det ryktas om att du fällt ovanligt många älgar, hur många är det egentligen?

Jag har skjutit 1158 älgar så det är inte huvudsaken att skjuta en till, även om det förtar en del av upplevelsen att jaga utan vapen.

4 Som virkesproducent och älgjägare: klarar skogen hålla en älgstam som ger bra jakt?

Det beror dels på var i landet man befinner sig och dels på hur älgjakten bedrivs. Det finns ingen sanning i hur mycket bete skogen tål, utan är olika uppfattningar bland skogsägare. Den konflikt som finns grundar sig i att skogsägaren inte får bestämma själv hur mycket älg man anser är lämpligt, det måste bli ett gemensamt beslut eller i varje fall ett majoritetsbeslut med andra. En annan komplikation är att en stor del i beslutet avgör inte markägaren utan det gör jägaren, oavsett majoritetsbeslut om avskjutningsnivå. Jägarens makt att avgöra avskjutningsnivån neråt dvs hur långt ner man kan skjuta älgstammen. Blir det för glest med älg slutar jägaren jaga. Max nivå dvs licenstilldelningen bestämmer markägarna via ÄFO gruppen i kombination med länsstyrelsen. Jägarna rättar sig efter den dvs någon överavskjutning förekommer egentligen inte. Detta skapar en balans i praktiken som jag tror blir acceptabel. I de marker jag jagar ser jag inte några skador som egentligen påverkar skogsmarkens framtida värde i någon avgörande grad. Jag tycker vidare att det finns betydligt bättre och billigare system att göra en vettig bedömning av hur mycket älg marken tål än nuvarande åsikter med ÄBIN som bas. Med det är en annan fråga.

5 Vilket är ditt starkaste älgjaktsminne?

Med så många upplevelser som jag haft så finns det inget som sticker ut så mycket att det kan klassas som den starkaste. Första älgen som du skjuter efter bra jobb av unghunden är en kategori, att till slut lyckas med ett till synes hopplöst eftersök ett annat. Delad glädje med jaktkompisarna, som när nummer 1000, fälldes ett annat. Det är också en starkt negativ upplevelse när någon förlorar sin jaktkamrat av någon orsak där vargen är en.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!