Kanonstart på älgjakten | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan Älgjakt 2021
En jättetjur på 334 kilo blev starten på Klas Staffas älgjakt denna säsongen. Foto: Privat/Per Jonson
Kanonstart på älgjakten
"Klarade inte vända tjuren själv!"

Älgjägaren och hundföraren Klas Staffas, Linghed fick en kanonstart på årets älgjakt. På premiären fällde han den största älg han hittills skjutit. Dessutom på fast stånd för sin egen jämthund, Vindelfjällens Aivo.

Klas Staffas jagar tillsammans med fyra kamrater i Gräsvattenberget, Ströms Vattudal och det är första gången de jagar på marken.

– Jag kom hit redan i måndags och vi har åkt runt och lärt oss vägnätet och skapat oss en bild av terrängen. Det är väldigt kuperat här, berättar Klas.

Bröt efter sken

I går på premiärmorgonen upptäckte Klas spår på vägen när han parkerade för att släppa hunden. Kompisarna hade satt sig på pass.

– Aivo for i väg och reste älg men det blev fullt sken och efter fyra-fem kilometer bröt han och började gå tillbaka.

Aivo kom dock inte hela vägen hem. När det var en kilometer kvar tvärvinklade han och gick upp i ett berg och började skälla.

– Det var bomfast direkt. Jag började gå längs med höjdkurvan. När jag hade tvåhundra meter kvar slutade Aivo skälla. I alla fall trodde jag det. Jag hörde ingenting men när jag frågade passkyttarna och tittade på pejlen blev svaret att det var full skällning.

Klas hade tagit fel på två höjdkurvemarkeringar och Aivo stod och skällde rakt ovanför honom.

– Det var en lodrät bergvägg mellan oss. Inte konstigt jag inte hörde.

Som ett vykort

Klas lyckades ta sig runt och upp för stigningen och kom in i en vacker och halvgles gammelskog. Han upptäckte hunden och älgen när han var 60 meter i från dem och lyckades ta sig fram ytterligare 20 meter.

– Jag gömde mig bakom en yvig gran och stod och tittade. Älgen var gigantisk i kroppen. Plötsligt fick jag ett läge och kunde fälla den.

Älgtjuren vägde 334 kilo slaktad och hade tio taggar.

– Det är den största älgen jag fällt, sett till kroppsvikt. Jag klarade inte ens vända den själv när jag skulle ta ur den utan fick göra det när den låg på fel sida, säger Klas och skrattar.

Älgpremiären kunde inte varit mer lyckad och det är många jaktdagar kvar på marken för gänget.

– Vi jagar hela vecka. Det är ett sanslöst fint område så det är fantastisk upplevelse.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!