JRF-styrelsen fick ansvarsfrihet | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 månad sedan Anders Ljung
Tre nya ledamöter från Stockholms-distriktet, med Yvonne Oward i spetsen, valdes in i förbundsstyrelsen för Jägarnas Riksförbund. Den trion ska nu samarbeta med fyra personer i styrelsen som de ville få avsatta. ”Det blir inte en enkel uppgift”, säger Yvonne Oward.
JRF-styrelsen fick ansvarsfrihet
Men sprickan är kvar efter stämman

(UPPDATERAD) Med rösterna 28 för och 20 mot beviljades förbundsstyrelsen i Jägarnas Riksförbund, JRF, ansvarsfrihet vid lördagens digitala årsstämma. Det var från början åtta av de 21 distrikten som krävt att hela förbundsstyrelsen skulle avgå. Sett till antalet stämmoombud från de åtta distrikten fanns möjlighet att avsätta hela styrelsen. Men sedan hände något.

– Västra Götalands-distriktet tillhörde dem som före stämman kom in med en skarp skrivelse mot förbundsstyrelsens agerande, men sedan svängde det. Det är uppenbart att flera ombud blev ”omvända” till stämman, säger en person inom JRF som följt händelseutvecklingen.
Jaktjournalen fick inte lyssna på förbundets årsstämma. Bevakningen bygger på vad några personer med insyn i JRF berättat samt det som rapporterats av förbundstidningen Jakt & Jägare.

JRF-basens hundhållning

Kravet på avsättande av förbundsstyrelsen handlar bland annat om JRF-ordföranden Solveig Larssons hundhållning. Det är tolv anmälningar sedan 2019. Två hundar och tio får har dött efter angrepp av Solveig Larssons hundar. Den andra anledningen är att förbundsstyrelsen uteslöt Victoria Kärrman som JRF-medlem. Därmed sparkades hon även ut som ledamot i förbundsstyrelsen och distriktsordförande i Norrbotten.
Hon blev utesluten på grund av ”illojalitet” efter kritik om dålig arbetsmiljö för JRF-anställda, ekonomiska oklarheter och en jaktpolitik där JRF utgår alltmer från vad skogsbolagen och bönderna i LRF driver.

Pekade på uteslutningen av Kärrman

Hans Gustafsson, JRF-Södermanland, var ett av ombuden som ville avsätta hela förbundsstyrelsen. Han pekade både på uteslutandet av Kärrman och JRF-basens hundhållning.
– Vems hund har inte varit inne i en fårhage? slätade Hans-Erik Carlsson från JRF-Uppsala över under debatten om ansvarsfrihet.
Torbjörn Rebert, ombud från Skåne-distriktet, tillhörde dem som avfärdade hela konflikten med att det handlar om vem som vill styra och ställa i förbundet.
När det sedan blev votering om förbundsstyrelsens ansvarsfrihet blev det 28 röster för, 20 mot och tre nedlagda röster. Det är sammanlagt 51 röster. Men det fanns bara 50 deltagande ombud. Conny Sandström, som var mötesordförande, ansåg att voteringen ändå inte skulle göras om eftersom röstresultatet var tydligt nog ändå. Så blev det.

Splittringen i JRF är kvar

Dan Franzén från Östergötland tillhör dem som inte är nöjd med resultatet. Han anser att splittringen inom JRF är kvar eftersom inte hela styrelsen byttes ut.
Solveig Larsson sitter kvar som JRF-bas eftersom hon har ett år kvar på sitt mandat. Henrik Tågmark omvaldes som vice ordförande.
När det gällde valet av övriga ledamöter i förbundsstyrelsen blev det oavgjort i voteringen med 25-25 när ombudet från Gotland inte var närvarande. Då blev det lottdragning enligt stadgarna och därmed vann valberedningens förslag. Det innebär att det är tre nya ledamöter från Stockholm i förbundsstyrelsen.

Samarbete med dem som skulle petas

Stockholm är ett av de distrikt som ville peta JRF-basen Solveig Larsson och de övriga i den gamla förbundsstyrelsen. Nu måste stockholmstrion börja samarbeta med Solveig Larsson, Henrik Tågmark, Sven-Olof Sandberg och Ulf Lindström som de jobbat för att avsätta.
Yvonne Oward, ordförande för Stockholmsdistriktet, är en i trion från Stockholm som är ny ledamot i förbundsstyrelsen.
Så här säger hon till Jaktjournalen om kritiken att det nu är för många stockholmare i förbundsstyrelsen:
– På grund av pandemin är det flera distrikt, till exempel Kalmar, som inte haft årsmöten och kunnat nominera folk. Stockholm är ett av de distrikt som fungerar och gör allt enligt regelboken.

”Det blir ingen enkel uppgift”

Även Yvonne Oward konstaterar att sprickan i JRF finns kvar efter stämman och måste tacklas på ett bra sätt i förbundsstyrelsen.
– Splittringen ger inget drömscenario och det blir ingen enkel uppgift. Vi kan bara göra vårt bästa försöka hitta gemensamma lösningar, säger hon till Jaktjournalen.
Rosita Ohlsson, ordförande för JRF-distriktet i Kalmar län, har invändningar.
– Att Kalmar inte nominerat folk till förbundsstyrelsen är felaktigt. Vi har nominerat som alla andra, trots att vi inte haft årsmöte, kommenterar hon.
– Vi i Kalmar är också väldigt bekymrade över stockholmsdominansen i förbundsstyrelsen, tillägger Rosita Ohlsson.


FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!