Jaktnyheter

Jörgen jagade bort närgången varg nära gården där varg sköts i helgen

Jörgen Billingsö och den varg som han tvingades jaga bort från tomten för knappt två veckor sedan. Jörgen bor cirka en mil från Koppom där en närgången varg sköts i helgen. Foto: Elin Olsson och privat

Närgången varg hör till vanligheterna i Skillingmark och Koppom sedan en tid tillbaka, enligt Jörgen Billingsö. För knappt två veckor sedan jagade han bort en varg från sitt hus.

"}}

Jaktjournalen har i två artiklar berättat om en varg som på lördagen sköts vid en gård i Koppom sedan den uppträtt närgånget och kommit emellan en mamma och ett litet barn.

Jörgen Billingsö bor i Skillingmark, cirka en mil från gården i Koppom där vargen sköts. Han misstänker att det är samma varg som han stötte ihop med och som varit synlig i Skillingmark.

– Det var på kvällen torsdagen den 15 april och en kvinna ringde och berättade att det stod en varg under vår altan, berättar Jörgen Billingsö.

”Som en lekfull älghundsvalp”

Han hoppade ned från altanen och gick efter vargen för att mota bort den. Sambon Emma Bäcke filmade och filmsnutten finns längst ned under artikeln.

– Den gick mot ett dike och hoppade över. Vi stod två-tre meter från varandra och då gjorde den valpskutt, som en lekfull älghundsvalp. När jag vände om och gick tillbaka till huset följde den mig ända upp till dörren, berättar Jörgen Billingsö.

Han är van jägare och hundkarl och är inte rädd för vargen för egen del. Det är värre för hans barn.

– Nioåringen vill inte gå ensam längre. Vargen får gärna finnas, men det ska inte springa mellan husen utan vara på skogen, säger Jörgen Billingsö.

”Brydde sig inte ett dugg”

Han säger att det rapporterats flera gånger om närgången varg i Skillingmark den senaste tiden.

– En kvinna blev förföljd och en varg sprang jämsides med en bil, säger Jörgen Billingsö.

Det var Elin Olsson som såg vargen strax innan den dök upp hos Jörgen Billingsö och Emma Bäcke. Hon tog kort på den och ringde och berättade för Jörgen och Emma. Hennes bild är publicerad till den här artikeln.

– Jag hade hämtat dottern och kom utanför Jörgen och Emmas hus strax före klockan åtta på kvällen. Den var på vägen och brydde sig inte ett dugg om att vi var där, säger Elin Olsson.

Inga rapporter

Maria Falkevik, ansvarig på rovdjursavdelningen på länsstyrelsen i Värmland, berättar att det finns flera revir i närheten. Men hon känner inte till några rapporter om närgångna vargar i trakterna av Skillingmark och Koppom.

– Jag borde ha hört talas om det. Men det är viktigt att människor berättar för oss om observationer de gör, säger Maria Falkevik.

– Det går inte att ringa till länsstyrelsen varje gång man ser en varg. De får de ta reda på själva, svarar Jörgen Billingsö.

Sambon Emma Bäcke filmade vargbesöket på gården i Skillingmark. Se filmen nedan: