Jaktnyheter

JJ tipsar: Lokaltidning lägger dimridå under jakten

Röken från den pyrande tidningen döljer din vittring effektivt.
Man kan påverka mycket som jägare men vindförhållandena på passet är svårt att göra något åt. Blåser det ”fel” sprider man sin vittring dit man inte vill. Men det finns ett enkelt sätt att göra det bästa av situationen.
Detta tips publicerades först i Jaktjournalen nummer 9 2016. Blåser det ”fel” på passet sprider man sin vittring dit man inte vill. En gammal och väl beprövad metod är att tända sig en brasa på pass. Inte nog med att röken effektivt döljer din vittring, du kan dessutom värma dig och koka kaffe över elden. Men det är inte alltid så enkelt att fixa till en brasa, och bästa rökutvecklingen får du av en pyrande brasa som varken är speciellt varm eller bra att koka ditt kaffe på. Då är det bättre att strunta i brasan helt och tänka om.

Gårdagens tidning

Det absolut enklaste sättet att få en jämn, lagom kraftig och långvarig rökridå är att använda en dagstidning.
Se till att tidningen fattar eld ordentligt i ena änden innan du lägger ner den.

Se till att tidningen fattar eld ordentligt i ena änden innan du lägger ner den.

Som regel ligger det något gammalt nummer av lokaltidningen i jaktkojan. Stoppa den och en tändare i ryggsäcken på morgonen och ta med ut till passet. Väl där rullar du ihop tidningen och tänder eld i ena änden. Placera därefter tidningen bredvid dig på marken. Ska du sitta på pass länge kan det vara bra att ha den brinnande änden från vindriktningen. Emellanåt kanske du behöver tända på nytt men tidningen brinner långsammare. Har du tvärtom den brinnande änden mot vinden syresätts härden bättre och tidningen pyr bra men riskerar också att börja brinna ordentligt. Du kan också behöva prova dig fram till hur hårt du ska rulla ihop tidningen för att inte glöden ska självdö. Jag har själv provat tipset under en älgjakt när jag skulle täcka av ett hygge insvept i dimma. Den rykande tidningen gjorde nytta i den begränsade sikten och snurrande vinden. Efter en timme stöp en en liten älgtjur bara 25 meter från stolsryggen. Den dök upp helt fel i vind men märkte mig aldrig.