Jaktnyheter

Järvrymling ska fångas i fälla

Järvtiken som rymde från Nordens Ark i maj, är fortfarande på fri fot. Foto: Ola Jennersten/Nordens Ark

För tre veckor sedan rymde en fyrårig järvtik från djurparken Nordens Ark i Västra Götaland. Nu har parken fått specialtillstånd att använda en fälla för levandefångst och att åtla med ett väl beprövat recept.

"}}

Järvtiken är uppfödd på Nordens Ark i Sotenäs, Västra Götaland. Hon hade flyttats från sitt ordinarie hägn till en provtagningsanläggning och karantän, inför en flytt till Moskva zoo i Ryssland, där hon skulle bilda avelspar.

Men på morgonen den 10 maj, tre dagar in i karantän, hade järvtiken rymt genom att få upp en maska i ett svetsat nät.

– Det är ett fabrikationsfel som inte gick att upptäcka vid en yttre besiktning. Nätet är garvat och en av pinnarna har inte tagit ihop av svetsen riktigt, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.

Tio järvar har suttit i anläggningen tidigare utan att något har hänt och man menar att det handlar om en oturlig slump att järvtiken lyckats dra upp nätet.

Eftersöksjägare kallades in

Rymningen anmäldes till länsstyrelsen och en eftersöksjägare kallades in.

– Han har en duktig lajka, och vi började med att slå en liten ring runt anläggningen där hon kan ha gått ut. Vi kunde spåra henne 500 meter. Sedan försvann spåret i samband med en bäck och en stor granskog, säger Ewa Wikberg.

Eftersöket utvidgades i större cirklar men utan resultat. Dagen efter fortsatte söket med samma eftersöksjägare och två vorstrar men man fick aldrig upp något spår.

Den fyraåriga järvtiken väger cirka tio kilo.
Foto: Erik Edvardsson, Nordens Ark.

Särskilda tillstånd

Viltkameror har satts upp på strategiska platser på djurparkens mark, men också på anslutande grannmarker. Men man har ännu inte lyckats få järvtiken på bild.

– Då vi bedriver skyddsjakt och liknande på våra marker så har vi god kännedom om viltstigar. Vi har bett allmänheten om hjälp via lokalpressen eftersom förväntan är att hon inte ska gå så långt. Hon har inget att gå till, så hon kommer söka ett område där hon känner sig trygg och har mat, säger Ewa Wikberg.

Kontakterna med myndigheterna har varit många. För att få använda en fälla för att fånge henne levande krävs tillstånd av Naturvårdsverket. Och för att få åtla fällan med hund- och kattmat kräver i sin tur undantagstillstånd från Jordbruksverket.

Länsstyrelsen i Värmland och Grimsö forskningsstation har bistått med kunskap hur man fångar vilda järvar i fält.

– Vi har blandat ihop kattmat med vatten och små köttbitar i flaskor som vi skurit små hål i. Det ligger där och härsknar och doftar ljuvligt enligt järvarna och fältforskarna som provat ut detta recept. Till varje kamera har vi satt upp en eller två doftlock för att attrahera henne dit, säger Ewa Wikberg.

Lista med eftersöksjägare

En hel del observationer har kommit in från allmänheten och alla märks ut på en karta för att se om det bildas några kluster. Nordens ark har även fått tillstånd från ett stort antal jakträttsinnehavare och markägare för att få sätta upp viltkameror på deras mark.

– Vi har kontakt och tillstånd med polisen också så att vi kan ringa ifall vi behöver gå ut med ett bedövningsgevär så att vi kan söva henne. Vi har en uppdaterad lista med eftersöksjägare som vi kan kontakta när vi får en hundraprocentig bekräftelse på var hon är, säger Ewa Wikberg.

Tacksamma och imponerade

Nordens Ark hyser ”jättestora” förhoppningar om att hitta järvtiken.

– Det handlar bara om att inte sluta jobba. Hon kommer inte försvinna, det är om hon skulle förolyckas på något sätt och kroppen inte återfinns. Just nu finns det ett överflöd av mat med mycket smått och trafikdödad. Men vi är oroliga för trafiken, det är ju inget hon är van att hantera.

Nordens Ark är tacksamma och imponerade över hur jägarkåren slutit upp för att hjälpa till.

– Vi är oerhört tacksamma och imponerade hur de har ställt upp med resurser. Även allmänheten och myndigheterna har hjälpt till med vad de kan, säger Ewa Wikberg och fortsätter.

– I den lilla kärngruppen som jobbar med infångandet är det jägare med, så det är skönt att känna hur alla ställer upp.