Jakttidsberedningen går framåt – skarven får särskilt spår

I våras lämnade Svenska Jägareförbundet in sitt förslag på nya jakttider och arbetet i den av Naturvårdsverket tillsatta jakttidsberedningen går fram, berättar riksjaktvårdskonsultent Daniel Ligné.

Daniel Ligné på Svenska jägarförbundet hoppas och tror storskarv snart kan få jagas utan omfattande byråkrati. Arkivfoto: Per Jonson

– Det rör på sig och vi arbetar och diskuterar för fullt i beredningen, säger Daniel Ligné. Förhoppningen är att Naturvårdsverket ska lämna ut ett första förslag på remiss nu i december. Ett slutgiltigt förslag planeras lämnas in till Regeringen innan semestern i sommar.

Enligt Daniel Ligné har man delat in jakttiderna i fyra olika spår. Älgen får ett eget spår på grund av att de udda jakttiderna för djuret kräver extra mycket arbete. Övriga däggdjur och fåglar får var sitt spår. Men även skarven behandlas separat.

– Vi hade en hearing om skarven i augusti och jag var nere i Bryssel nyligen.  Jag känner mig stärkt av processer inom EU. Strikt skyddade arter kan jagas inom vissa ramar.

Daniel Ligné hyser goda förhoppningar om att skarv kan komma att få jagas framöver utan omfattande byråkrati.

Det är dock inte troligt att de nya jakttiderna kommer träda i kraft från och med starten av jaktåret 20/21.

– Snarare jaktåret 21/22 och jag tror det är bra att det tar lite tid. Då hinner vi informera jägarkåren ordentligt först, säger Daniel Ligné.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser