Jaktnyheter

Jakttidsberedningen går framåt – skarven får särskilt spår

Daniel Ligné på Svenska jägarförbundet hoppas och tror storskarv snart kan få jagas utan omfattande byråkrati. Arkivfoto: Per Jonson
I våras lämnade Svenska Jägareförbundet in sitt förslag på nya jakttider och arbetet i den av Naturvårdsverket tillsatta jakttidsberedningen går fram, berättar riksjaktvårdskonsultent Daniel Ligné.
– Det rör på sig och vi arbetar och diskuterar för fullt i beredningen, säger Daniel Ligné. Förhoppningen är att Naturvårdsverket ska lämna ut ett första förslag på remiss nu i december. Ett slutgiltigt förslag planeras lämnas in till Regeringen innan semestern i sommar. Enligt Daniel Ligné har man delat in jakttiderna i fyra olika spår. Älgen får ett eget spår på grund av att de udda jakttiderna för djuret kräver extra mycket arbete. Övriga däggdjur och fåglar får var sitt spår. Men även skarven behandlas separat. – Vi hade en hearing om skarven i augusti och jag var nere i Bryssel nyligen.  Jag känner mig stärkt av processer inom EU. Strikt skyddade arter kan jagas inom vissa ramar. Daniel Ligné hyser goda förhoppningar om att skarv kan komma att få jagas framöver utan omfattande byråkrati. Det är dock inte troligt att de nya jakttiderna kommer träda i kraft från och med starten av jaktåret 20/21. – Snarare jaktåret 21/22 och jag tror det är bra att det tar lite tid. Då hinner vi informera jägarkåren ordentligt först, säger Daniel Ligné.