Jaktnyheter

Jaktsabotörer dömda för misshandel av jägare

Två jaktsabotörer döms för misshandel av en jägare. Foto: Gettyimages
Två unga jaktsabotörer har döms för ringa misshandel av en skånsk jägare. De var maskerade och uppträdde enligt Lunds tingsrätt ytterst provocerande när de dök upp på en småviltsjakt utanför Landskrona.
Det var i september 2019 som en viltvårdsförening i Landskrona samlades för att jaga småvilt. Plötsligt dök fem maskerade jaktsabotörerna upp. De filmade jägarna och registreringsskyltarna på deras bilar. Jägarna försökte undvika bråk genom att flytta till en annan plats, men redan efter 15-20 minuter dök jaktsabotörerna upp igen. De var aggressiva, tutade med tutor och skrek bland annat att jägarna var mördare, skriver Lunds tingsrätt i domen. Jägarna bad aktivisterna att sluta filma men fick inget gehör för sitt önskemål. En jägare slog då telefonen ur handen på en av aktivisterna, som svarade med att slå eller knuffa jägaren så att han fick små rivsår i ansiktet. ”Efter det var stämningen fortsatt hätsk och visst tumult uppstod”, skriver tingsrätten.

Nödvärnsrätt

Jägarna försökte lämna platsen och förklarade för aktivisterna att de kände sig hotade. Men de fortsatte skrika okvädningsord och de två dömda slet och drog i en av jägarna. Polis fick kallas till platsen. I tumultet utdelade en jägare bland annat en spark mot en av aktivisterna. Det polisanmäldes som misshandel, men tingsrätten finner att jägaren hade nödvärnsrätt mot det brottsliga angreppet och friar honom. De två aktivisterna, en kvinna född 1991 och en man född 2002, döms för ringa misshandel. Kvinnan döms till 50 dagsböter a 70 kronor. Mannen, som var 17 år vid brottstillfället, döms till ungdomsvård och ska följa det ungdomskontrakt som socialförvaltningen i hans hemkommun gjort upp för honom. Båda de dömda ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden och solidariskt dela på ett skadestånd på 1 575 kronor till en av jägarna. Staten betalar de drygt 63 000 kronor som de dömda aktivisternas advokater kostat.