Annons
Jaktrestriktioner i söder på grund av fågelinfluensa - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan fågelinfluensa
Vitkindad gås är en art som drabbas av fågelinfluensan. Foto: Gettyimages
Jaktrestriktioner i söder på grund av fågelinfluensa

Sverige och flera länder söderut i Europa har drabbats av fågelinfluensa. För att hindra smittspridning har EU och Jordbruksverket beslutat stoppa all fågeljakt i Skåne och Kalmar i områden där fjäderfäbesättningar har smittats.

– Det är framförallt vitkindade gäss, svanar och en del rovfåglar som hittats döda i fågelinfluensa i Skåne och den södra delen av Kalmar län. Faran är att smittan sprids till fjäderfäbesättningar, säger biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn.

Smittan finns i flera europeiska länder söder om Sverige.

– Det finns inga kända fall där människor har smittats av den influensatyp vi har just nu. Däremot är höns och kalkoner väldigt känsliga, säger Henrik Uhlhorn.

Jordbruksverket har infört generellt förbud mot att använda levande and- och måsfålar och vadare som lockfåglar vid jakt. Förbudet gäller i hela landet och på obestämd tid.

Jordbruksverket meddelar också att all fågeljakt, även skyddsjakt, är förbjuden inom en radie av tio kilometer från platser där smittan upptäckts i fjäderfäbesättningar. På Jordbruksverkets hemsida finns kartor över zonerna där det nu råder jaktförbud.

”Förbudet gäller från det att smittan först konstateras, till och med 30 dagar efter att det sista fallet upptäcktes. Syftet med förbudet är att förhindra att smittan sprids”, skriver Jordbruksverket.

De första fallen av den aktuella fågelinfluensan upptäcktes i norra Europa i oktober.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   MEST LÄSTA ARTIKLAR

   VAPENTEST

    MEST DELADE ARTIKLAR

    RECEPT

     FLER NYHETER

      SENASTE NYTT

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      MEST LÄSTA ARTIKLAR
      MEST DELADE ARTIKLAR
      Senaste annonser
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!