Jaktnyheter

Jaktlycka när Jonas fällde sin första säl i premiärjakten

Jonas Rydén, här med sin finnspets Bonzzo, sköt sin första säl på måndagsmorgonen. Foto: Privat
På premiärdagen av den första licensjakten på säl fick flitige jägaren Jonas Rydén skjuta sin första säl. – Det var jättekul. Köttet är fantastiskt fint, säger han.
Jonas Rydén är 66 år och bor i Härnösand och jagar allt möjligt. Han har en duktig finnspets som både skäller fågel och älg – och i måndags genomförde han sin första säljakt i skärgården utanför Sundsvall. – Vi åkte ut mot Gubbön och det var en fantastisk dag på havet – lugnt och stilla och med massor av sjöfågel, berättar Jonas. Han och kompisen Janne Pulkkinen, som är yrkesfiskare, gick säljaktsutbildningen för två år sedan. – Jag fiskar strömming och lax och har enorma problem med sälarna. De äter upp fångsterna och gör stora hål i näten. Jag tror att det här fisket snart är utraderat på grund av säl, säger Janne som jagat säl tidigare vid skyddsjakter.

Gråsälar

Sälar på en grynna

Men för Jonas var det premiär för säljakt och tillsammans gled de två kompisarna ut med båt där de hittade en låg kobbe. Det var stengrynna och de såg sju-åtta sälar på sidan som vätte mot båten. – Vi kom riktigt nära med båten och kunde faktiskt skjuta från den, även om jag tycker att man inte ska skjuta från båt. Men nu var det så lugnt och stilla och vi kom väldigt nära, säger Jonas. Det visade sig vara omkring 20 sälar runt den lilla grynnan. De stack upp sina huvuden ur vattnet. – Det är bara någon meter djupt på platsen, så vi hade inga problem att hitta de skjutna sälarna. Annars kan de vara svåra att se från båten, säger Jonas.

Grillad säl

Han tog hand om sitt byte direkt och har nu fyra fina köttbitar, två från buksidan och två från ryggsidan, som han ska grilla. – Smaken skiljer hårfin oxfile, mört och fint men lite mörkare. När jag bjudit runt sälkött tidigare har folk gillat smaken även om några ryggat tillbaka när de fått veta att det är säl. Det är ett fantastiskt kött, säger Jonas. Det stora problemet, som Janne Pulkkinen nu ser, är EU:s handelsförbud med sälvaror. – Det är ett fint skinn och bra kött. Vi måste jobba för att få bort det här handelsförbudet, säger Janne Pulkkinen. Under premiärmorgonen i måndags hade Jonas och Janne med sig en reporter från P4 Västernorrland. Här kan du höra radioreportaget. Det börjar ungefär 44 minuter och 50 sekunder in radiostationens morgonprogram. Naturvårdsverket har beslutat att 2 000 gråsälar får skjutas i licensjakt. Jakten pågår mellan 20 april och 31 januari.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21