Jaktnyheter

Jaktkritikerna lyckas stoppa skyddsjakt på förrymd järv

Djurparkspersonalen befarar att den förrymda järvhonan får svårt att livnära sig i vinter. Nu är tillståndet att fånga in henne upphävt av Förvaltningsrätten. Arkivbild: Gettyimages

Föreningen Jaktkritikerna får gehör för sitt överklagande av skyddsjakten på en järvhona som är på rymmen från djurparken Nordens Ark i Lysekils kommun. Förvaltningsrätten i Luleå upphäver beslutet om skyddsjakt.

"}}

Det har kallats skyddsjakt i juridisk mening, men formellt handlar det om att personalen på Nordens Ark vill fånga in järven. Planen har varit att fånga henne i fälla eller använda löshundar och få henne att klättra upp i ett träd där hon kan sövas.

Järvhonan rymde i maj och har lyckats livnära sig i trakterna runt djurparken – man tror att hon ätit smådjur och slaktrester efter jägare.

Men i vinter befaras järven, som är född i fångenskap, inte kunna överleva på egen hand.

Nu blir det dock stopp i försöken att fånga in det förrymda djuret.

”Djurplågeri”

Föreningen Jaktkritikerna framför flera invändningar i sin överklagan av skyddsjakten. De pekar på att järven är strikt skyddad och att just den här järven inte ställt till några problem.

Jaktkritikerna efterlyser bevis för att hon inte kommer att klara sig i det fria.

”En del arter djur kan födas upp och sättas ut i det vilda för att förstärka den lilla population som finns kvar. Den situation som nu har uppstått med järven borde istället kunna bli ett gott exempel på just detta. Dessutom ska jakt tillåtas även på natten med hjälp av jägare och drivande hundar. Detta anser Jaktkritikerna är djurplågeri”, skriver Jaktkritikerna i sin överklagan.

Bestört VD

Föreningen vill att länsstyrelsen uppmanar Nordens Ark att vända sig till expertis och hitta alternativa metoder för att fånga in järven.

Förvaltningsrätten ger Jaktkritikerna rätt och upphäver länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Mats Höggren, VD för Stiftelsen Nordens Ark, är enligt Göteborgs-Postens pappersupplaga bestört.

– Kontentan är att det inte längre är vår järv och att hon får lämnas vind för våg. Rent formellt antar jag att det är länsstyrelsen som skulle kunna göra en överklagan. Vi måste prata med dem först och får ta en sak i taget, säger Mats Höggren till GP.