Jaktnyheter

Jaktföretagare hindrar vandringsled i naturreservat

Ägaren till Alvhaga Vildmark i Falkenberg, som bland annat arrangerar jakter vid Fegensjön och hyr ut hus till jaktsällskap, har lyckats stoppa en vandringsled runt sjön eftersom turisterna bara skulle störa jakten och skräpa ned. Foto: Alvhaga Vildmark/Facebook

Jaktföretagaren Claës-L Ljung är en av de markägare som lyckats stoppa en vandringsled runt Fegensjön som ingår i ett naturreservat. Gislaveds kommun leder projektet och försöker få acceptans för leden, men möter hårt motstånd från tre markägare i grannkommunen Falkenberg.

"}}

En av de mest styvnackade motståndarna är Claës-L Ljung. Han har vildmarksanläggningen Alvhaga Vildmark med kommersiell jakt, fiske och stuguthyrning vid Fegen. De som använder en vandringsled är främst besökare som spenderar pengar på annat håll. Det enda turisterna ”bidrar med” är att de springer i skogen, stör betalade jaktkunder och skräpar ned i naturen, anser han.

Skräpar ned och skrämmer bort viltet

–  Vi har sett exempel på när man satsat här tidigare och det har bara dragit med sig skador på skog och nedskräpning, säger Claës-L Ljung till Hallands Nyheter.

– Det kommer inte att finnas något vilt i skogen om folk ränner runt här. Detta är något som jag har arbetat för i 25 år. Allt skulle fördärvas, tillägger han till tidningen.

Motståndet gör att vandringsleden inte anläggs alls i den del runt Fegensjön som ingår i kommunen Falkenberg. Planen nu är att leden hamnar norr om sjön och sedan ansluts till andra vandringsleder i Västra Götaland.

Försöker övertala honom

I Falkenbergs kommun är det Destinationsbolaget som jobbar för att ändå lyckas sjösätta en vandringsled runt hela Fegen. Fredrik Janson är vd för Destinationsbolaget. Han framhåller att leden kan ge fler verksamheter i området och även intäkter till befintliga företag.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att göra detta till en fullvärdig vandringsled. Vi har kontakt med markägarna i Falkenberg för att försöka hitta en lösning, säger Fredrik Janson i pappersupplagan av Hallands Nyheter.

Svaret är ”nej”

På det utspelet har Claës-L Ljung bara ett svar till tidningen:

– Nej.

Claës-L Ljung är mest känd för att han tidigare var kommunalråd i Falkenberg. Men förra året lämnade han Moderaterna när han petats bort från valbar plats i partiets nominering till kommunfullmäktige. Då gick han istället med i Sverigedemokraterna.

– Framför allt har jag jobbat för en levande landsbygd och där har jag fått positiva svar från Sverigedemokraterna, deklarerade han då i Hallands Nyheter.