Jaktnyheter

Jaktbutik i tvist om pengar med Swedish Game Fair

Håkan Andersson är besviken över att Swedish Game Fair inte betalar tillbaka pengarna för hans monterplats. Foto: Privat

Håkan Andersson på Asonjakt.se i Vimmerby strider för att få tillbaka pengarna han betalt för sin monterplats vid inställda mässan Swedish Game Fair. Mässgeneral Torbjörn Larsson vägrar betala tillbaka och hänvisar till force major-klausulen i avtalet.

"}}

– Jag betalade 19.300 kronor i februari-mars 2020 för en monterplats på en gräsmatta på Swedish Game Fair i Tullgarn. Men mässan ställdes in på grund av pandemin och skulle flyttas till hösten. Det blev inställt igen – och nu är det inställt även i vår. Då krävde jag mina pengar tillbaka, berättar Håkan Andersson för Jaktjournalen.

Mässgeneral Torbjörn Larsson kommer inte att betala tillbaka några pengar.

Hänvisar till avtalet

– Det står klart och tydligt i avtalet att vi inte är återbetalningsskyldiga i händelse av exempel pandemi och myndighetsbeslut vi inte rår över. Vi har erbjudit utställarna plats på kommande mässor – trots att det inte krävs av oss i avtalet, säger Torbjörn Larsson.

Han pekar på att en mässa kostar miljontals kronor att arrangera och att de pengar som utställarna betalat in förbrukats under förberedelserna av mässan.

– Om vi gör vinst eller inte avgörs av hur många besökare det kommer, säger Torbjörn Larsson.

Butik fick kreditfaktura

Håkan Andersson fick först beskedet att ingen av utställarna har fått pengar tillbaka. Den uppgiften undersökte han och fann att en ägare av en jaktbutik i Mellansverige fått tillbaka 40.000 kronor av Swedish Game Fair.

– Vi löste det i ett tidigt skede, när pandemin var på gång. Mer vill jag inte säga, kommenterar butiksägaren i Mellansverige för Jaktjournalen.

Torbjörn Larsson säger att ägaren av butiken har fått en kreditfaktura.

– Det avtalet slöts mellan en av våra anställda och butiksinnehavaren precis i samma veva som det började luta åt att pandemin skulle stoppa mässan. Jag skulle aldrig ha slutit ett sådant avtal, säger Torbjörn Larsson.