Jaktnyheter

Jaktbrottsutredning nedlagd igen – Åklagaren: ”även jag har blivit kontaktad av arga journalister”

För andra gången läggs polisutredningen kring en säljakt i Norrtälje skärgård ned av åklagaren. Arkivbild: Gettyimages
För andra gången läggs förundersökningen ned och brottsmisstankarna avskrivs i fallet med en säl som skjutits i Norrtälje Skärgård. – Även jag har blivit kontaktad av arga journalister, säger åklagare Karin Hemrå Forsberg, som lagt ned utredningen om jaktbrott.
Ett jaktsällskap sköt i juni en säl på en kobbe som heter Brynhällan i Norrtälje skärgård. Kustbevakningens låg och spanade och jägarna blev misstänkta för jaktbrott, då sälen skjutits inom naturreservatet Svenska Högarna. Jägarna hade dock tittat i länsstyrelsens telefonapp för att försäkra sig om att sälen befann sig inom lovligt område. Problemet var att naturreservatet utökats och länsstyrelsens app inte var uppdaterad. Kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg beslutade lägga ned förundersökningen, eftersom hon ansåg att jägarna gjort vad de kunnat för att inte bryta mot lagen.

”Arga journalister”

I början av september kom besked att förundersökningen återupptagits. Polismannen Lars Staf sa till Jaktjournalen att polisen fått starka reaktioner på nedläggningsbeslutet. – Det är oerhört många som är irriterade över den här typen av jakt, och jaktbrott är känsliga, framförallt här i Roslagen. Det är arga journalister, öbor och myndigheter som hört av sig, sa Lars Staf i september. Kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg vittnar om samma sak. – Även jag har blivit kontaktad av arga journalister och andra. Det här är ett fall som berört människor, säger Karin Hemrå Forsberg.

Vill inte avslöja

Vilka är de arga journalisterna? – Det vill jag inte säga någonting om. Men uppenbart har fallet väckt starka känslor, säger Karin Hemrå Forsberg. Nu har hon i alla fall beslutat att återigen lägga ned förundersökningen. – Det är exakt samma motivering som förra gången. Jägarna har tittat i länsstyrelsens app och då tycker jag att de gjort vad de kunnat för att jaga på rätt område. Utredningen återupptogs för att jag ville hålla riktiga förhör med de inblandade. Men nu är utredningen nedlagd. säger Karin Hemrå Forsberg till Jaktjournalen. Längst ned länkar till Jaktjournalens samlade rapportering i fallet.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
Polisutredning om säljakt återupptagen – ”en massa påstötningar”
Utredning om jaktbrott nedlagd – länsstyrelsens app var inte uppdaterad
Jaktarrangör misstänkt för jaktbrott – kustbevakare beslagtog vapen