Jakt i hägn – Populärast bland storstadsnära jägare

Att jaga i hägn anses av en del jägare vara mindre fint men trots det ökar intresset lavinartat kring storstäderna. – Jakt i hägn är ett alternativ för väldigt många storstadsjägare som både vill skjuta ett par djur och få kött med sig hem, säger Klas Henriksson, jaktarrangör vid Roslagens Jakt & Vilt.

Jaktjournalen följde med Klas Henriksson till Hargs Bruk i Östhammars kommun där godset har ett hägn på 200 hektar. I hägnet finns dovhjort, kronhjort, mufflon, vildsvin och en del rådjur.
Godset har konstaterat att det finns för mycket hjort i hägnet och bestämt att stammen ska minskas rejält med hjälp av jägare med vapen.
Klas som arbetar på heltid i företaget Roslagens Jakt & Vilt arrangerar jakten med godsets yrkesjägare Andreas Augustsson som jaktledare.

Populär jaktform

Jakt i hägn är populärt på marker kring Stockholm och Klas berättar att den här jakten såldes ut på ett par timmar. För upplevelsen att få jaga i hägnet under ett förmiddagspass kombinerat med lunch och ett avslutande eftermiddagspass betalar gästerna 4 800 kronor.
För dessa pengar får varje skytt skjuta ett obegränsat antal dovhindar och kalvar samt kronhindar och kalvar. Vildsvin och mufflon är för dagen fredade. Om skottillfället anses frestande kan gästerna även fälla en kronhjort. Här gäller det dock att vara observant eftersom hjortarna kostar 19 000 kronor oavsett storlek! För dem som skjuter något vilt finns även möjligheten att köpa köttet.

Få jägare från norra Sverige

Klas berättar att intresset för jakt i hägn i dagsläget är mindre i norra Sverige.
– Direkt när någon ringer från norr för att höra sig för om våra jakter kan jag nästan satsa pengar på att de inte är intresserade av att jaga i hägn. Jaktformen och priserna verkar inte passa den norrländska jakttraditionen, säger Klas.
Enligt Klas erfarenhet är det flera storstadsjägare som valt bort att vara med i små jaktlag (700–800 hektar) där man betalar 15 000–20 000 kronor per år i arrende. I dessa lag måste deltagarna många gånger vara med och arbeta ett par dagar med att röja pass, bygga torn och jobba med viltvård.
Efter fem, sex dagars jakt får jägaren på sin höjd med sig ett vilt hem till köket. Hägnjakten erbjuder mer med en massa jaktliga upplevelser och väldigt stor chans att fylla frysen med fint viltkött

Jakt för jägare med tidsbrist

För lika mycket pengar som jägaren betalar i ett litet jaktlag får denne tre fina jakter i hägn och möjligheten att köpa och ta med sig ett djur varje gång.
– Våra kunder anser att det är både tids- och kostnadseffektivt och det visar sig inte minst i att vi har ett stort antal kunder som kommer igen varje år och är med på flera jakter. Intressant är också att intresset från finländska jägare verkar öka, berättar Klas.

Tommy Lind, Stockholm håller koll på omgivningarna.

Tommy Lind, Stockholm håller koll på omgivningarna.

Första skottet

Efter en snabb genomgång av förutsättningarna för jakten lotsas skyttarna ut på pass. 22 förväntansfulla jägare sitter på pass i det första ljuset för att invänta vilt som tolv hundförare med stötande hundar är på väg att stöta fram ur grantätningar och andra gömslen.
Det första som visar sig i passet är vildsvin. Samtliga deltagare får grisbesök och det handlar om både enstaka grisar och långa rader med kultingar som följer suggorna som på ett snöre genom skogen.
Klockan 08.58 rullar ljudet av det första skottet över skogen. Ett andra skott följer ett par minuter senare och 12.18 skjuts ett tredje skott.
– Jag har skjutit en kronkalv med en fin lungträff, men jag ser den inte, rapporterar skytten.
Jaktledaren Andreas kommenderar eldupphör för skytten och skickar en hundförare för att undersöka skottplatsen. Ganska fort rapporteras att djuret är upphittat. Säkerheten och respekten för viltet är lika viktigt i hägnjakter som vid övrig jakt och naturligtvis genomförs eftersök med stor noggrannhet

Massor av viltrapporter

Radiotrafiken är stundtals lika intensiv som de stötande hundarnas hysteriska upptag och korta förföljanden. Skott avlossas och skyttar rapporterar ifall viltet ligger inom synhåll eller om det behövs hundhjälp för att hitta bytet.
– Är det någon hund vid grind tre, där står det massor med dov? hörs en hoppfull stämma över etern.
Efter ytterligare en stund meddelas att dovhjortar är på väg mot Felix Herngren och strax senare rapporteras att en passkytt fällt en kronkalv.
Det är ingen tvekan om att jägarna får valuta för pengarna. Grisar, dovhjortar och kronhjortar byter ståndplatser och många skyttar har goda chanser att skjuta.

harg06

En förväntansfull Stefan Fölster äntrar tornet.

 

Tommys kronhjort

Tommy Lind, Stockholm, sitter på pass fyra och där passerar ett stort antal grisar helt öppet inom skotthåll. En liten grupp kronvilt smög undan i en grandunge.
– Jag upplever inte att vi sitter i ett hägn, säger Tommy, som oftast jagar med Roslagens Jakt & Vilt, men då på jakter med frilevande vilt.
Tommy har nyligen opererat ett knä och är inte helt återställd vilket är en anledning till att han valt att vara med på en jakt i hägn.
– Jag jagade tidigare älg i Värmland, men nu blir det i huvudsak jakter som Roslagens Jakt & Vilt arrangerar, säger han.

 Periodvis stilla

– När man jagar i hägn förväntar man sig lite felaktigt att det ska rassla av vilt i varje buske, säger Tommy.
Efter en halvtimme utan vare sig hundskall eller vilt upphäver en av stöthundarna ett avgrundsvrål och ur en grandunge kommer en kapital kronhjort i mycket god fart.
Tommy, vars mål är att skjuta en kronhjort, försöker få korn på hjorten som passerar väldigt nära och mycket snabbt.
I riktning mot nästa passkytt är det skjutförbud och direkt därefter försvinner hjorten bakom några yviga granar. Skottillfället går förlorat och hjorten klarade sig.

Mufflon visade upp sig i passen.

Mufflon visade upp sig i passen.

Kapital kronhjort

Efter ytterligare en timmes spännande jakt meddelar en skytt att han sett en skadad hjort som låg i en grandunge. Skytten får inte lämna sitt pass och det beslutas att en av hundförarna ska försöka avliva hjorten. Hjorten som har ett skadat framben lyckas dock smyga undan innan hundföraren anländer.
Jägarna samlas och jaktledningen räknar samman att det fällts tolv hindar och kalvar under förmiddagen.

Sveriges största gods

Harg är Sveriges största enskilda fastighet med ägor på 23 000 hektar. Andreas Augustsson har varit yrkesjägare på gården sedan 2008 och berättar att det mesta av arealen är uthyrd till jaktlag.
– Vi har hägnet och sedan 5 000 hektar där vi själva arrangerar jakter på frilevande vilt.
Harg har en lång jakttradition bakom sig vilket blir mycket tydligt när Andreas förevisar vindsvåningen på slakteriet där det ligger tusentals älg-, kron-, dov- och rådjurstroféer. Många troféer är från 1800-talet och del flesta är märkta med datum och namnet på skytten.

harg04

Håkan Holmgren, Stockholm, med sitt livs kronhjortstrofé. Eftersom hjorten var skadad sedan tidigare utgick ingen extra troféavgift.

 

Jakten på den store

Under lunchen förklarar yrkesjägaren Andreas att den skadade hjorten måste skjutas och att det är fritt fram för alla som får en chans.
Lasse Baalack sitter på pass tre och är väl rustad med sin 300 Winchester magnum.
– Om man inte får halv hjärnskakning och näsblod då har man för klen kaliber, säger han och skrattar.
Lasse arrangerar själv jakter på Sundsta säteri och har noterat under åren hur jägarkåren förändrats.
– Förra generationen bestod av 80 procent jägare och 20 procent skyttar. I dag är det precis tvärtom.

Mental träning

Lasse är irriterad på dagens jägare som alltför ofta sitter med mobiltelefon på passet.
– För att bli framgångsrik måste man sitta på pass och skärpa sina sinnen till 100 procent och bara tänka på jakt.
Han berättar om ett förflutet som racerförare där han med mental träning lärde sig att koncentrera sig.
– Det är samma sak när man ska skjuta. Man får inte tänka på något annat.
Lasse arrangerar mycket sjöfågeljakter och anser att andjakt i samband med snöoväder och storm är flyktskyttets formel ett.

Troféhjorten i pass

Håkan Holmgren, Stockholm, sitter på pass i ett högt torn när det börjar knäckas så stora kvistar att det förebådar antingen ett stort djur eller väldigt många.
Han är mer än beredd när den skadade kronhjorten kommer springande ut i passet på dryga 150 meter.
– Jag hade aldrig skjutit om jag inte sett att det var det skadade djuret.
Kronhjorten kom i full karriär trots att det skadade frambenet var helt obrukbart.
– Jag hann med två skott innan hjorten försvann in i den täta granskogen, berättar Håkan som sedan följde med en hundförare fram för att avfånga hjorten.
– Helt sjukt, jag tror inte mina ögon, säger Håkan när vi stannar för att fotografera och han själv fått lite distans till det snabba jaktförloppet.
Håkan får senare besked om att han slipper betala för kronhjorten och får behålla trofén.
– Fy fan vad coolt, den kommer att pryda väggen i fjällstugan, utbrister en mycket glad skytt.

Yrkesjägaren Andreas Augustsson gratulerar Björn Sjögren, en av dagens lyckosamma skyttar.

Yrkesjägaren Andreas Augustsson (t.h.) gratulerar Björn Sjögren, en av dagens lyckosamma skyttar.

24 djur i slakteriet

När kvällsmörkret lagt sig över markerna och jägarna rest hem till staden inkommer några av de sista djuren till slakteriet.
– Vi fick 24 djur i dag, vilket är lite mindre än vad jag räknat med, men helt okej, säger Andreas Augustsson.
Han kan glädja sig över att skyttarna kunde skjuta och det inte blev några besvärliga eftersök i mörkret.
I den sena kvällen tas djuren om hand och hängs in för att sedan bli hämtade av en viltuppköpare nästa dag.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser