Jägareförbundet vill hjälpa älgen med fler tallar | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan älg
Jägareförbundet vill visa delaktighet i problemen med skogsskador. Projektet Rädda älgen ska bidra till mer tall. Foto: Gettyimages
Jägareförbundet vill hjälpa älgen med fler tallar
Jägareförbundet har startat projektet Rädda älgen och kommer att bidra med pengar till nya tallplantor och tallfrön.
Jägareförbundet ser en ökande hotbild mot älgen. Det är bland annat myndigheternas signaler om centraliserad älgförvaltning, nya sjukdomar och att skogsbruket betraktar älgen som ett skadedjur. Vargen i Mellansverige och klimatförändringen är andra faktorer som nu gör att Jägareförbundet vill bidra till att trygga den svenska älgstammen. Svensk Jakt var först med att berätta nyheten, som bland annat handlar om att sälja grejer för att få in pengar till tallar. Det är älgens huvudsakliga föda och återplanteras i för liten skala i Sverige. – Vi samarbetar med olika företag och kommer att få ett antal produkter som ska säljas på auktion. Pengarna går till tallplantor och tallfrön, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Jägareförbundet.

Vill visa delaktighet

Var ska tallplantorna och fröna planteras? – Vi är inte riktigt färdiga med det, men vi har en massa tankar. Ett sätt skulle kunna vara att vi ger pengarna till handlare som säljer tall och att de pytsar ut lite extratallar till alla som köper. En annan idé är att vi betalar för extra frön till företag som sysslar med markberedning i tallplanteringar, säger Magnus Rydholm. Han framhåller att pengarna som Jägareförbundet samlar in inte kommer att vara avgörande för den svenska älgstammen. – Det här är ett sätt att skapa delaktighet kring problembilden som vi ser, säger Magnus Rydholm.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!